pre mužov

Pán prsteňov: Jeden prsteň vládne všetkým...

Tri prstene pre kráľov elfov pod nebom, sedem vládcom trpaslíkov v sálach z kameňa, deväť mužom: každý je k smrti odsúdený, Jeden pre Temného pána, ktorý sedí na tróne v zemi Mordor, kde sa spája šero so šerom. Jeden prsteň vládne všetkým, Jeden prsteň všetkým káže, Jeden všetkých privedie, do temnoty zviaže v zemi Mordor, kde sa spája šero so šerom.

Jeden prsteň vládne všetkým, jeden im všetkým prikazuje, jeden ich všetkých zjednotí, do temnoty zviaže.

 

Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa
(Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring)

Gandalf šedý prichádza do Kraja - Bilbova oslava a jeho zmiznutie - Deviatka ide do Kraja -  Gandalf ide hľadať správu o Prsteni - Frodo, Sam, Pipin a Smíšek odchádzajú z Kraja - Gandalf ide za Sarumanom do Železného pasu - Hôrka, Skákavý poník, stretnutie s Aragornom - skřeti sekajú stromy a budujú vojsko - Deviatka pichla Froda, Arwen, cesta k elfom - Roklinka, vznik spoločenstva, Elrond - Spoločenstvo (Frodo, Sam, Pipin, Smíšek, Aragorn, Boromir, elf Legolas, trpaslík Gimli a čarodejník Gandalf) odchádza do Mordoru - Moria, boj so skřetmi, Gandalfa strhne do hlbín Balrog - Lorienský les, Galadriel - Skurut Hai idú chytiť Froda - Boromir chce Frodovi vziať Prsteň - boj so Skurut Hai, únos Pipina a Smíška - Boromir umiera - Frodo a Sam odchádzajú sami ďalej...

 

 

Pán prsteňov: Dve veže
(Lord Of The Rings: The Two Towers)

Frodo a Sam idú do Mordoru, stretnutie s Glumom -  Aragorn, Legolas a Gimli prenasledujú skrětov - Rohanskí jazdci, pobitie Skurut Hai - Pipin a Smíšek utečú pri boji do Fangorského hvozdu, stretnutie s entom Stromofúzom - Glum vedie Froda a Sama do Mordoru - Aragorn, Legolas a Gimli stretnú v lese Gandalfa bieleho - Stínovlas - Cesta do Edorasu - Frodo, Sam a Glum pri Čiernej bráne do Mordoru - Aragorn, Legolas,  Gimli a Gandalf v Rohane - Gandalf zbaví kráľa Theodéna Sarumanovej kliatby - cesta Rohanov do Halmovho žľabu - stretnutie Froda a Sama s Faramirom - vrci so skřetmi napadnú Rohanov na ceste do Halmovho žľabu - Aragorn je nezvestný - Halmov žľab - zo Železného pasu pochoduje Sarumanovo vojsko na Halmov žľab - Aragorn je na ceste do Halmovho žľabu - Faramir vedie Froda a Sama do Gondoru - zhromaždenie entov - Elfovia prišli na pomoc do Halmovho žľabu - bitka o Halmov žľab - Osigliath - Gandalf biely a Rohanskí jazdci prichádzajú na pomoc do Halmovho žľabu - Enti s Pipinom a Smíškom napadli a zničili Železný pas a Sarumanovú vežu - Faramir púšťa Froda, Sama a Gluma na slobodu...

 

Pán prsteňov: Návrat kráľa
(Lord Of The Rings: The Return Of The King)

Ukážky z Glumovho (Smeagólovho) ľudského života, vražda kamaráta kvôli Prsteňu - stretnutie Pipina, Smíška, Gandalfa, Gimliho, Aragorna, Legolasa v Železnom pase - Cesta do Elrondu - Gandalf s Pipinom na Stínovlasovi idú do pevnosti Minas Thirit - Arwen nejde s elfami do Šedých prístavov a vracia sa do Roklinky - Arwen nechá skuť meč Narsil - vojsko skřetov sa pohlo na Minas Thirit - skrěti napadli Osigliath - Pipin zapáli oheň na majáku aby zavolal pomoc pre Gondor - Faramir vyráža s družinov naspäť dobiť Osigliath, skřeti všetkých pobijú - Elrond dáva Aragornovi meč Narsil, cesta do Černohory za vojskom mŕtvych - skřeti pred Minas Thirit - Frodo posiela Sama preč, Glum vedie Froda do tunelov pavúčice Oduly - Odula uštipne Froda, toho nájdu skřeti a vezmú do strážnej veže -  správca Gondoru chce upáliť polomŕtveho Faramira, Pipin a Gandalf mu v tom zabránia - Rohan ide Gondoru na pomoc - Eowyn prezlečená za muža zabije nazgúla a hlavný prízrak z Deviatky - Aragorn s vojskom mŕtvych prichádza na pomoc - Theodén umiera - Ľudia víťazia pri Minas Thirit - Sam zachráni Froda z veže skřetov a pokračujú do Mordoru - Vojsko ľudí ide k Čiernej bráne Mordoru, aby upútali pozornosť Saurona - Glum napadne Sama nesúceho Froda do Hory Osudu - Frodo nechce hodiť Prsteň do ohňa, berie mu ho Glum, pri boji padá do ohňa - Sauron je porazený - Orly zachránia Froda a Sama zo sopečnej lávy Hory Osudu - zvítanie Froda a Sama s Gandalfom, Pipinom, Smíškom, Gimlim, Legolasom - korunovácia Aragorna za kráľa, svadba s Arwen - Sam sa žení s Ruženkou - starý Bilbo, Galadriel, Gandalf a aj Frodo odplávajú s elafmi do Stredozeme.  

Postavy z ríše

Aragorn
Druh bytosti: človek
Člen Spoločenstva deviatich
História: Aragorn je syn Arathorna a dedič Gondorského kráľovstva. Jeho predok Isildur bol kráľ, ktorý uťal Sauronovi z ruky Prsteň moci. Aragorn doteraz pracoval ako Hraničiar, udržujúci v Stredozemi mier, pripojí sa k Spoločenstvu putujúcemu cez celú zem, aby zničili Prsteň.

Arwen
Druh bytosti: elf
História: Dcéra Elronda a vnučka Galadriel, elfská princezná, ktorá sa vzoprela zákonom svojej vlasti a zamilovala sa do smrtelného človeka Aragorna. Vie, že to jej otec neschvaľuje, a bude musieť voliť medzi rodinou a láskou

Bilbo
Druh bytosti: hobit
História: V Hobitovi, predchodcovi Pána prsteňov, vezme Bilbo Prsteň moci Glumovi. Dá prsteň svojmu mladému synovcovi Frodovi, a tak ho predurčí k cestovaniu.

Boromir
Druh bytosti: človek
Člen Spoločenstva deviatich
História: Najstarší syn Denethora, správca Minas Tirith. Na Elrondovej porade je vybraný za člena Spoločenstva deviatich.

Celeborn
Druh bytosti: elf
Manžel Galadriel a vládca Lórienu. Celeborn viedol lorienskych elfov do bitky v Temnom hvozde.

Elrond
Druh bytostiï: elf
Napol elf, veľmi múdry a rozvážny otec Arwen a pán domov v Roklinke. Má obavy z následkov milostného vzťahu Arwen a Aragorna.

Frodo
Druh bytosti: hobit
Vodca deviatich v „Společenstve Prsteňa“
História: Frodo Pytlík je synovec Bilba Pytlíka. V Spoločenstve Prsteňa prenecháva Bilbo Prsteň Frodovi, a tak začíná Frodova výprava s cieľom zničiť ho skôr, ako sa ho stihne zmocniť Temný pán Sauron a uvrhne tak Stredozem do tmy.

Galadriel
Druh bytosti: elf
História: Galadriel je elfská kráľovná Lothlórienu, manželka Celeborna. Je paňou Zlatého lesa a má kúzelné zrkadlo, ktoré ukazuje budúcnosť. Poskytne Spoločenstvu útočisko a okrem iných kúzelných darov elfské plášte, ktoré ich ochránia pred zlými očami.

Gandalf
druh bytosti: človek - čarodejník
Člen Spoločenstva deviatich
História: Gandalf Šedý je starý, ale mocný čarodejník a priateľ Aragorna a Froda Pytlíka. Pozná zlú moc Prsteňa a nalieha na Froda, aby ho zničil. Pripojí sa k Frodovi a ostatným vybraným členom Spoločenstva na ceste cez Stredozem v snahe Prsteň zničiť.

Gimli
Druh bytosti: trpaslík
Člen Spoločenstva deviatich
História: Syn Gloina. Sprevádza otca na Elrondovu poradu do Roklinky a je vybraný, aby v Spoločenstve zastupoval trpaslíkov. Vždy má po boku sekeru.

Legolas
Druh bytosti: elf
Člen Spoločenstva deviatich
História: Elf, ktorý pochádza z Temného hvozdu. Bol vybraný, aby v Spoločenstve zastupoval elfov. Jeho veľká zručnosť s lukom a bystré zmysly sú prínosom pre celú skupinu, keď putuje do zlých končín

Pipin
Druh bytosti: hobit
Člen Spoločenstva deviatich
História: Pipin je bystrý, odvážny a veselý hobit. Jeho rodina, Bralovia, je medzi hobitmi známa svojou bojovnosťou. Pipin by zo všetkého najradšej vyvádzal so svojim najlepším priateľom Smíškom Brandorádom

Sam
Druh bytosti: hobit
Člen Spoločenstva deviatich
História: Sam je verný a vytrvalý záhradník a priateľ rodiny Pytlíkovcov - Bilba a Froda. Nie je najbystrejší, ale láska k domovu a k pánovi Frodovi ho povedie na nebezpečnej výprave.

Smíšek
Druh bytosti: hobit
Člen Spoločenstva deviatich
Historie: Smíšek je tiež bystrý, odvážny a veselý hobit. Odjakživa bol blízkym priateľom Froda Pytlíka a s Pipinom a Samom vysliedil Frodov plán odísť z Kraja a nečakane sa k nemu pripojil na ceste.



Temné sily

Balrog
Hrôzostrašný strážca podzemia. Je to obrý démon s ohnivým bičom a popraskanou kožou, z ktorej šľahá oheň. Spoločenstvo sa s ním stretne v Morii.

Glum
História: Tento tvor bol kedysi hobit menom Sméagol, ktorý prišiel k Prsteňu moci na mieste, kde ho Isildur stratil. Prsteň ho premenil na odpudzujúce plíživé stvorenie. Pokúšal sa zabiť Bilba, ale hobit ho prekabátil a ukradol mu jeho kúzelný Prsteň - nevedel však, čo získal. Glum od tej doby po Prsteni pátra a urobí čokoľvek, aby získal späť „svojho milášika“.

Nazgulovia
História: Prsteňové prízraky sú tieňoví služobníci Saurona. Je ich 9 a kedysi bývali 9 smrteľnými kráľmi, ktorých Sauron zničil svojim Prsteňom moci. Hovorí sa im tiež Temní jazdci. Vycítia, keď je Prsteň moci blízko, a keď si ho Ten, kto nesie Prsteň, nasadí, lepšie ho vidia. Kým sa Prsteň používa, pomáha im nájsť Spoločenstvo.

Saruman
Druh bytosti: človek - čarodejník
História: Kedysi hlava Bielej Rady. Podľahol lákadlu moci Prsteňa a Sauronovej temnej moci. Jeho pevnosťou je Orthank. Stvorí si príšerné bojové skurut-hai, aby napadli Spoločenstvo a získali Prsteň. Jeho symbolom je Biela ruka. Nenávidí Gandalfa, pretože pred ním chráni Prsteň.

Sauron
Temný pán Sauron ukoval Jeden Prsteň a vložil doň časť svojej moci. Potom, ako oň prišiel, ho usilovne hľadá, aby mohol uvrhnúť svet do druhej Temnoty. Prsteň sa k nemu, ako k svojmu stvoriteľovi, však chce taktiež sám vrátiť.



Čelade

Elfovia
Najvýznamnejšie postavy: Arwen, Celeborn, Elrond, Galadriel, Legolas
"Nesmrteľné plemeno." Sú krásni, podobajú sa ľuďom, ale nestárnu a nikdy neochorejú. Elfovia vnímajú zreteľnejšie a oproti ľuďom majú intenzívnejšie vedomie. V rôznych končinách Stredozeme žijú rôzne kmene elfov, z ktorých mnohé zdieľajú rovnaké charakteristické črty, ktorými sa líšia od ostatných. Napríklad lesní elfovia bývajú rozmarnejší a hravejší než ostatné druhy elfov.

Enti
Tulácke plemeno obrých stromoľudí, ktorí chránia Fangornský les. Sú veľmi starí a múdri, majú svoj vlastný, veľmi pomalý jazyk a odkedy sa im stratili ich Entky, začali vymierať.

Hobiti
Najvýznamnejšie postavy: Bilbo, Frodo, Pipin, Sam, Smíšek
Smrteľné plemeno malých ľudí. Málokedy presiahnu výšku 120 centimetrov. Obývajú Kraj, kľudnú, utešenú krajinku v zapadnutom kúte Stredozeme. Nemajú radi techniku a veľmi radi jedia, pokiaľ možno šesť krát za deň. Majú veľké, chlpaté chodidlá a nikdy nenosia topánky. Celkovo je to mierumilovný, okúzľujúci ľud, ktorý si žije sám pre seba a teší sa z jednoduchých životných radostí.

Ľudia
Najvýznamnejšie postavy: Aragorn, Boromir
V Tolkienovom svete boli ľudia jediní, ktorým náležal "dar" smrti. V Pánovi prsteňov je každému človeku darovaný istý čas v Stredozemi, po uplynutí ktorého opúšťa svet a odoberá sa inde.

Skřeti
Všetky ostatné plemená Stredozeme skřetmi pohŕdajú. Sú to násilnícki, hlúpi a špinaví Sauronovi poskokovia. Skřeti putujú v záškodníckych skupinách a neváhajú zabíjať. Nenávidia svetlo a dávajú prednosť tme. Niektorým môže slnečné svetlo dokonca ublížiť. Boli vypestovaní z elfov ako jeden z najdôležitejších nástrojov Temnej moci.

Pavúci
Obrí, chlpatí, nohatí a inteligentní pavúci číhajú na stromoch v Temnom lese a lovia a zabíjajú nič netušiacich skřetov, hobitov, ľudí, trpaslíkov, elfov a vôbec všetko, čo im príde do cesty. Väčšina pavúkov má mäkké brucho, ktoré je ich najväčšou slabinou. V Dvoch vežiach však Frodo a Sam narazia na väčšieho, smrtonosnejšieho pavúka menom Odula, ktorý nemá žiadne iné slabé miesto, než oči.

Skurut-hai
Skurut-hai boli stvorení Sarumanom ako skrížená odroda skřetov a ľudí. Na štítoch a prilbách nosia Bielu ruku. Požierajú ľudské mäso a majú nariadené pobiť členov Spoločenstva a získať Prsteň moci.

Trpaslíci
Najvýznamnejšia postava: Gimli
Plemeno "zakrpatených", známe predovšetkým vrodenou schopnosťou spracovávať kov a kameň a tiež svojou tvrdošijnou a hrdou povahou. Trpaslíci sa dožívajú asi 250 rokov a charakteristický je pre nich plnofúz, podľa ktorého sa dá spoznať ich staroba.

Vrrci
Dravé a inteligentné plemeno vlkov, žijúce na severe Stredozeme, ktoré sa zhromažďuje na pomoc Sauronovi pri pokuse poraziť vojská ľudí, trpaslíkov a elfov.

Zlobri
Obrovskí nemotorní zlí tvorovia, potulujúci sa po Stredozemi a robiaci nepríjemnosti ostatným tvorom, na ktorých narazia. Väčšina zlobrov na slnku skamenie, ale Olog-hai, zvláštne plemeno zlobra vypestované Sauronom, slnko znáša.


Miesta v Stredozemi

Anduina
Dlhá rieka, tečúca na východnej strane Hmlistých hôr. Väčšinou nazývaná ako Veľká rieka.

Barad-dúr
Temná veža, ako je tiež prezývaná, Sauronova pevnosť v zemi Mordor. Je vybudovaná z kovu a kameňa a na každej strane má diamantovú vežu. Nazýva sa tiež Lugbúrz.

Biele hory
Pohorie na juhu Stredozeme, tvoriace prirodzenú hranicu medzi Rohanom a Gondorom.

Brandyvína
Rieka, tvoriaca východnú hranicu Kraju.

Caradhras
Horský chrbát v prostriedku Hmlistých hôr, ktorý sa vypína nad Morijskými dolmi.

Cirith Ungol
Veža, strážiaca hlavný priesmyk v Ephel Dúath. Odkedy sa jej zmocnili skřeti, slúži ako základňa Sauronových vojsk.

Dagorlad
Rozľahlá pláň pred bránami Mordoru, kde sa odohráva záverečná bitka medzi Sauronovými vojskami a silami dobra.

Dol Guldur
Veža v Temnom lese, slúžiaca Sauronovi ako základňa v prestrojení za Nekromanta. O veži sa často zmieňuje Gandalf, keď rozpráva, čo predchádzalo Pánovi prsteňov.

Durinova veža
Veža na vrchole Celebdilu nad Morijskými dolmi, kde príde k súboju Gandalfa s Balrogom.

Emyn Muil
Pohorie po oboch stranách Anduiny, ktoré Frodo a Sam prekračujú cestou do Mordoru.

Fangornský hvozd
Les neďaleko Hmlistých hôr, v ktorom sa túlajú "enti".

Gondolin
Zborené elfské mesto, ukryté v horách severozápadne od Minas Tirith, prameň povestí a spevu pre obyvateľov Stredozeme.

Gondor
Veľký kraj v Stredozemi, ktorý zahŕňa Minas Tirith a kedysi zahŕňal aj niekdajšie územie terajšieho Rohanu.

Gundabad
Jedna z hlavných pevností skřetov v horách, mesto ležiace na priesmyku Hmlistých a Šedých hôr.

Helmov Žľab
Veľká roklina s jaskyňou v severných údoliach Bielych hôr.

Helmové vráta
Priechod medzi dvomi zvislými zrázmi, z ktorých severný stráži hrad Hláska, vedúci k pevnosti v Helmovom Žľabe v Bielych horách.

Hobitín
Dedinka uprostred Kraju, domov Froda a Bilba Pytlíkovcov.

Hora osudu
Hrôzostrašná sopka v srdci Mordoru. Bol v nej ukovaný Jeden Prsteň a práve tam musí putovať Spoločenstvo, aby ho zničilo. Nazýva sa tiež Orodruina alebo Ohnivá Hora osudu.

Hôrka
Mestečko východne od Kraja, kde spolu žijú ľudia a hobiti.

Kraj
Ústredný kraj hobitov. Skladá sa zo štyroch častí: Východnej, Západnej, Severnej a Južnej. Hlavné mesto je Veľká Kopanina a je to prevažne poľnohospodárska oblasť, v ktorej južnej časti sa pestuje tabak.

Lórien
Elfský kraj severne od Fangornského hvozdu a východne od Hmlistých hôr. Hovorí sa o ňom tiež ako o Lothlóriene. Je to sídlo Galadriel.

Minas Morgul
Opustená veža, nazývaná Veža čiernych kúziel, situovaná na západnej strane Mordoru. Sídli v nej deväť Prsteňových prízrakov, ktoré slúžia Sauronovi.

Minas Tirith
Veža na západnom brehu rieky Anduiny. Meno znamená "Strážna veža". Je to pevnosť, kde ľudia dohliadajú na Sauronove vojská a hovorí sa jej tiež Biela veža (v protiklade k Temnej veži).

Mordor
Sauronova čierna zem. Je to zhubná a zlovestná zem v rozsahu asi 2400 štvorcových míľ, v ktorej stojí pevnosť Barad-dúr a Hora osudu.

Moria
Obrovské opustené mesto trpaslíkov v podzemí uprostred Hmlistých hôr, obsadené skřetmi a Balrogom. Spoločenstvo musí cez Moriu prejsť, aby sa dostalo rýchlejšie k Hore osudu. Morii sa tiež hovorí Khazad-Dum.

Orthank
Nezničiteľná kamenná veža v Železnom Pase, obývaná Sarumanom.

Popelavé hory
Severný horský hrebeň, obkľúčujúci Mordor.

Rohan
Ľudský kraj, preslávený skvelými koňmi.

Rohanská brána
Rovina medzi Bielymi a Hmlistými horami.

Roklinka
Utajené údolie v blízkosti Hmlistých hôr, kde stojí Elrondov posledný domácky dom. Po elfsky sa mu hovorí Imladris a známe je tiež pod názvom Rivendell.

Šedé prístavy
Elfské mesto na morskom pobreží.

U Skákavého poníka
Hostinec v Hôrke, kde sa Frodo a hobiti po prvý krát stretnú s Aragornom.

Dno pytle
Brloh (hobitský názov vyhĺbenej nory) rodiny Pytlíkovcov, nora, v ktorej žijú Bilbo a Frodo.

Zlatá sieň
Trónna sála a hodovacia sieň rohanských kráľov, nazývaná tiež Meduseld.

Železný Pas
Údolie lemujúce rieku Želíz, zahŕňajúce tiež pevnosť, v ktorej sa opevnil čarodejník Saruman.



Čarovné predmety

Andúril
Aragornov meč, znova vykovaný elfami v Roklinke z úlomkov prastarého meča nazývaného Narsil.

Galdrielina fľaštička
Lesklá fľaštička, ktorú Galadriel darovala Frodovi Pytlíkovi v Lóriene a ktorá mu neskôr pomohla uniknúť z dúpäťa Oduly na hranici Mordoru.

Galadrielino zrkadlo
Kúzelná strieborná nádržka Galadriel. Keď ju naplní tečúcou vodou, zrkadlenie na očarovanej hladine zjavuje veci z ďalekých miest a časov.

Glamdring
Prastarý meč nosený Gandalfom, tiež nazývaný Bijec alebo Kladivo na nepriateľov. Je kúzelný, biely, do čepele má vyryté elfské runy a v prítomnosti skřetov svieti.

Gondorská koruna
Vysoká, klenotmi zdobená koruna, na ktorú si vznáša nárok právoplatný kráľ Gondoru (Aragorn) v Návrate kráľa.

Mitril
Kov podobný striebru, ktorý ťažia trpaslíci a vyrábajú z neho zbrane a šperky.

Vidiace kamene
Sedem kryštáľových gulí, ktoré umožňovali tým, ktorí ich používali, byť svedkami dejov a rozprávať sa na veľké vzdialenosti. K siedmym kameňom patrí tiež Orthancký kameň.

Žihadlo
Kúzelný planúci meč, objavený Bilbom Pytlíkom a neskôr odovzdaný Frodovi.

Odporúčaná literatúra:

J.R.R. Tolkien - Hobit - aneb cesta tam a zase spátky
J.R.R. Tolkien - Společenstvo prstenu
J.R.R. Tolkien - Dvě věže
J.R.R. Tolkien - Návrat krále
J.R.R. Tolkien - Silmarion

Autor: arch, 21.1.2011
Foto: arch