cestopisy

Nádherná perla Horehronia: Hrad Slovenská Ľupča

Raz sa to muselo stať. Predtým sme len tak nečinne prešli párkrát hore-dolu po blízkej rýchlostnej ceste, ale nakoniec zvíťazila prirodzená zvedavosť. Jeden pokus sme už síce v minulosti absolvovali, mali však (nepochopiteľne) zatvorené. Nebojte sa, nebudem vás zaťažovať históriou, hoci pútavou a trocha bizarnou. Tú si radšej vychutnajte od znalej sprievodkyne hradu.

Ale dve chuťovky ohľadom Ľupčianskeho hradu si na úvod neodpustím. Prvá je, že na hornom hrade sa v skalnom brale nachádza 62 metrov hlboká vysekaná studňa, z ktorej vedie úniková chodba mimo hradby.


A tá druhá, že na dolnom nádvorí kúsok od hlavného vchodu sa nachádza cca 700 ročná „Korvínova lipa“, čo ju zaraďuje medzi najstaršie lipy v strednej Európe. Vidieť je tu oveľa viac.


Že sa hrad nachádza priamo nad rovnomennou obcou už viete, ale poradím ako čo najlepšie nahor. Autom sa dá dostať až nahor na malé parkovisko, ale riskujete, že sa s niečím stretnete v úzkom protismere.


Preto sme to odparkovali na ulici Po Zámkom, prešli kúsok po asfaltke nahor a za kaplnkou prešli na vyšliapanú cestu do svahu popod hradom, čo vám bude pri miernou stúpaní trvať do desať minúť. Lístky si po výstupe kúpite hneď vpravo vzadu v malom stánku.


 

My sme mali šťastie, že sme dorazili asi päť minút pred komentovanou prehliadkou. Zaplatíte solídne vstupné a idete do útrob krásneho historického sídla, ktoré budete spoznávať asi 45 minút. Vnútorné priestory sa postupne rekonštrujú. Uvidíte aj komnaty, kaplnku, pivnice či spomínanú studňu. Na nádvorí potešil stánok s občerstvením, čo ako turista počas leta uvítate.

 

Odporúčané články:

Spoznajte krásy Horehronia: Od Brezna až po Lesnícky skanzen

Za hradbami minulosti: Pútavá návšteva opevneného kláštora v Bzovíku

Východ slnka na Plaveckom hrade: Cesta čiernym lesom aj bonus na záver



Autor: Myshoun, 22.8.2024