hry

Recenzia na pišťanie gúm: NEED FOR SPEED - Carbon

Na začiatok jedno veľké herné priznanie: veľmi ma závody ako také nebavia, ale séria Need For Speed je výnimkou. A veľkou!

Zápletka: Dej sa prenáša ešte z NFS: Most Wanted. Tu má však každá mestská štvrť svoj automobilový gang so šéfom / šéfkou. Budete jazdiť do zblbnutia a vyhrávať preteky a zaberať viac a viac územia. Postupne odhaľujete dôležité súvislosti z konca Most Wanted. Budete si budovať vlastný gang pomocníkov (stíhač, bloker, mechanik ...) a jazdiť a vyhrávať čo sa dá. Na konci ...tu taktne pomlčím, nebudem predsa prezrádzať ... treba si to odjazdiť a zistiť na vlastnej koži :)

Autá: je ich tam široký výber (len mi tam osobne chýbali Lada, Oltcit, Wartburg a Trabant) a môžete si ich ľubovoľne vytunningovať a vylepšiť súčiastkami - všetko závisí od vašej peňaženky. Kto veľa a dobre jazdí, ten má veľa peňazí na dobré káry s tučným dizajnom. Mne osobne do ruky najlepšie sadli Mazda RX-7, Nissan Skyline GT R, Ford GT a Lamborgihi Gallardo. Autá treba pravidelne obmieňať (vyhrať alebo kúpiť) a kupovať výkonnejšie súčiastky, lebo s autom zo začiatku hry dlho vyhrávať nebudete. Nebude mať potrebný výkon a vlastnosti na protihráčov.

Na nočné jazdenie si treba zvyknúť Toto chlapec už nerozchodí. Prerážanie policajnej blokády


Policajti: Jáj mozočky moje zelené. Ale musím ich pochváliť, oproti NFS: Most Wanted sa trochu zlepšili, aj keď si niekedy (teda stále) chcem s nimi pošpásovať a sem tam ich musím naháňať ja, lebo prenasledovanie vzdajú. Ale keď sa potom do mňa pustia oni, tak gumy pištia, motor bečí na plný výkon, ručná brzda plače a je ich okolo mňa veľa ako Nemcov na skupinovom sexe. Bežné policajné autá sú v kľude, ale keď nasadia ťažké SUVy a ostnaté reťaze na cestu, čelo sa začne potiť a robia sa zodpovedné akrobatické kúsky, aby ich jazdec striasol.

Carbonové "potešenie":
Určite grafika, úprava áut, aj fyzika modelov je prijemná.

Carbonové "škrípanie zubami": Na začiatku je to driftovanie, nakoľko je to úplne nový povinný prvok a ku koncu sa sakra sakra hodí ho vedieť. Kde? V kaňonoch. To je druhá novinka. Finálne závody po dobití územia jazdíte so šéfom gangu v horských kaňonoch (viď film Fast And Furious: Tokyo Drift). A tam záleží len na plyne - brzde - správnom momente a vyladenom aute, aby malo skvelé riadenie. Stačí malá chyba a letíte cez zábradlie. A rozmlátiť na šrot hoci len herné Lamborgihi bolí. A stále je v hre tma - čo sme na Aljaške?

Blokáda sa preráža plnej rýchlosti. Billiardový rozstrel policajných áut. SUV-čkam sa treba radšej vyhnúť.



Záverečné hodnotenie: Kto má čo len trochu rád autá, určite si príde na svoje a pár krát sa riadne na cestách vyblázni. Výhoda je v tom, že to čo nemôže na reálnych cestách, tu to má dovolené. Dojazdenia priatelia!


Autor: Myshoun, 4.1.2011
Foto: connect.in.com / myshoun