rady

Dá sa (opäť) získať dobrý zrak bez okuliarov?

Lekári tvrdia, že zuby sú jediným orgánom v našom tele, ktorý sa nevie sám „opraviť“. Z toho vyplýva, že oči by túto skvelú samoliečiteľskú vlastnosť mali zvládnuť. A mať dokonalý zrak,  náš dominantný zmysel, je vždy veľkou výhodou. V ostatnom čase na Slovensku napríklad konečne prebieha kontrolné meranie zraku už v škôlkach. Čína je v tomto smere už oveľa ďalej.

Brožúrka Joga a zrak
Pred časom som sa stretol so svojim známym, ktorý na moje prekvapenie nemal okuliare, hoci som ho predtým bez nich nevidel. Pretože zbadal môj údiv, povedal mi, že okuliare odložil, lebo sa mu zrak zlepšil v dôsledku jogových cvikov. Onedlho potom som hovoril so svojou bývalou žiačkou, ktorá mi hovorila o svojej osemročnej dcérke Oľge, aké mala ťažkosti so zrakom. Navštevovala pravidelne lekára a dostávala stále silnejšie okuliare. Mala už 7 dioptrií a zrak jej stále slabol. Otec Oľgy sa dozvedel, že existuje príručka liečenia očí pomocou jogy a zaobstaral si ju. Po jej preštudovaní jednotlivé cviky s Oľgou prebral a aby mohla cvičiť aj sama, nahovoril jej jednotlivé cviky na magnetofón a tie Oľga vykonávala dvakrát denne. A výsledok? Po troch mesiacoch stačili Oľge okuliare s jednou dioptriou a dnes nenosí okuliare vôbec.

 

Je to možné?
Pýtate sa asi rovnako ako som sa pýtal ja. Asi áno. Prelistujme si však najskôr zaujímavú brožúrku, ktorú zostavil Ing. František VÍCHA a vydal ju oddiel jogy TJ NHKG Ostrava Poruba. Má názov ako nadpis tohto úvodu, ale bez otáznika. Indické metódy zlepšovania zraku boli už aplikované v minulých storočiach. H. Benjamin, autor pôvodnej príručky pre zlepšenie zraku (Better Sight Without Glasses), trpel od detstva stále sa zhoršujúcou krátkozrakosťou. Vo svojich 27 rokoch musel sa vzdať práce, keď mu ani vtedy najsilnejšie okuliare 20,5 dioptrií nestačili. Spolu s dodržiavaním životosprávy vykonával príslušné cviky, a po 2,5 roku mal zrak normálny a okuliarov sa úplne zbavil. Popis jeho metódy vyšiel v 33 vydaniach a aj veľa ľudí u nás podľa českého prekladu získalo dobré skúsenosti so zlepšením zraku. Celková liečba je rozdelená na cviky pre uvolnenie svalov a šliach na krku a potom na vlastné očné cviky.

 

Cvičenie ramenné a krčné:

1. Otáčanie hlavou: Spustiť hlavu dopredu na prsia a opisovať hlavou kruh cez pravé rameno dozadu, cez ľavé rameno späť na prsia. Celkom 4x, potom odpočinok a znova 2x opakovať. Šija musí byť uvolnená. Pred začiatkom kruhových pohybov sa nadýchneme, zadržíme dych do ukončenia krúženia.

2. Pohyby hlavou dopredu a dozadu: Uvoľniť krčné svaly tak, aby sa hlava sklonila tak ďaleko ako je to možné, a aby sa brada dotýkala pŕs. Zdvihnúť hlavu a nechať ju padnúť dozadu tak ďaleko, ako je to možné. Opakovať 12x, pri zaklonení nádych, potom výdych.

3. Pohyb hlavou do strán: Otáčame hlavou pomaly čo najďalej doľava až je cítiť určité pnutie. Potom naspäť a tak isto pomaly doprava. Cvik opakovať 10 x. Nádych pri normálnej polohe hlavy, pri otáčaní dych zadržať, pri pohľade vpravo, alebo vľavo výdych.

4. Kruhové pohyby ramien: Smerom dozadu ramená dať vysoko, potiahnuť dozadu, spustiť dole, dopredu a opäť hore. To isté smerom dopredu tlačiť ramená dopredu, potom dole, dozadu, hore, celkom 25x.

5. Pohyb ramien dopredu a dozadu: Rozpažiť ruky a krúžiť ramenami dozadu, dopredu a naspäť. Celkom 10x.

 



Cvičenie očných svalov :


1. Pohyb očami hore a dole: Oči mierne uvoľníme a pohybujeme nimi hore, snažíme sa pozrieť na koreň nosa, potom opäť dole, aby v svaloch oka bolo určité pnutie. Celkom 6x, po niekoľkých pohyboch zavrieť oči a nechať ich odpočinúť.

2. Pohyb očami do strán: Očami pohybovať doprava a potom doľava, na každú stranu tak ďaleko, ako je to možné. Celkom 6x, odpočinok na niekoľko sekúnd, potom ešte 2x opakovať.

3. Uhlopriečne pohyby: Pozrieť sa intenzívne vpravo hore, potom vľavo dole a vpravo dole. Zavrieť oči a niekoľko krát opakovať.

4. Krúženie očami: Pozrieť sa očami na koreň nosa, potom nimi robiť intenzívne kruhy smerom doprava, dole, doľava a naspäť, 4x opakovať. Potom tento istý cvik na opačnú stranu.

5. Cvičenie pre očnú šošovku akomodácia: Natiahnuť pravú ruku pred seba, zdvihnúť chrbát ruky a zadívať sa na necht prostredného prsta. Teraz ruku pomaly približovať až do blízkosti oka. Opäť ruku vzďaľovať až je opäť natiahnutá, neustále pri tom sledovať prostredník. To isté urobiť ľavou rukou, niekoľkokrát opakovať.

6. Cvičenie akomodácie podľa H. Benjamina: Pred oči dať ukazovák pravej ruky asi 20-30 cm vzdialený oproti akémukoľvek predmetu, vzdialenému najmenej 5m a viac. Zaostriť oko na prst a potom na vzdialený predmet, opakovať 10x, potom zavrieť na 2 sekundy oči a znova 3x opakovať.

7. Masáž očnej bulvy a očných nervov: Zavrieť oči, ruky zovrieť do päste a ukazováky priložiť na očné bulvy. Tieto teraz pretierať 3x, potom prstami skĺznuť na spánky a v ich jamkách trieť ukazovákom očný nerv. 3x opakovať.

8. Liečenie osobným magnetizmom: Obidve ruky najprv pretrieť, potom trieť o seba až sa ohrejú. Teraz vytvoriť z dlaní misky a priložiť ich na zatvorené oči prstami tesne nad očnými oblúkmi a podržať ich v takej polohe niekoľko sekúnd. Potom si je treba predstaviť ako nám osobný magnetizmus vychádzajúci z tepla našich dlaní prechádza očami až do mozgu a "neustále sa ním zlepšuje zrak ". 3x opakovať.

Všetky tieto cviky treba opakovať denne s určitou húževnatosťou a dôverou v ich úspech, rovnako ako je to u všetkých ostatných cvikov jogy. Pri každom cviku si uvedomujeme, že chceme dosiahnuť zdravý zrak. Všetky cviky sa vykonávajú bez okuliarov. Pokiaľ okuliare už nenosíte, odkladajte ich kedykoľvek to bude možné. Nasadením okuliarov, akýchsi "očných barlí" sa prekonáva ťažkosť s horším videním, ale ich trvalé nosenie zhoršuje zrak, pretože zabraňuje voľnému prirodzenému pohybu očí a núti ich dívať sa len v medziach okuliarov. Zabraňuje aj prístupu slnečného žiarenia k oku. Všetky tieto okolnosti vedú k tuhnutiu očných svalov a šošovky, a tak berieme po niekoľkých rokoch okuliare stále silnejšie.

V prípade chybného zraku hrá dôležitú úlohu aj diéta. Nemali by sme zabúdať na prirodzenú stravu a nevarenú, čerstvé ovocie, zeleninu, orechy, mliečne výrobky, vajcia a med. Nemali by sme zabúdať viacej užívať vitamín A, ktorý je obsiahnutý v treščom oleji, teľacej a hovädzej pečeni, surovom špenáte, marhuliach, krémovom syre, v petržlene, vaječnom žĺtku, v slivkách, v paradajkovom šaláte, karotke, kapuste, v zelenom hrášku, čerstvom mlieku, v pomarančoch a datliach.

 

Aké sú všeobecné zásady starostlivosti o zrak?

1. Nečítame nikdy v autobuse a trolejbuse - možno čítať v električke a vo vlaku.

2. Normálna vzdialenosť knihy od očí je 40 cm.

3. Nečítame nikdy pri nedostatočnom osvetlení.

4. Nečítame poležiačky. Knihy majú byť rovnobežné s plochou tváre.

5. Pri únave zraku prestaňme čítať, odpočiňme si, zatvorme oči.

6. Pri nosení okuliarov ideme raz do roka na kontrolu zraku.

7. Nečítame pri jedle,  čítanie nepôsobí dobre na zažívanie.

8. Pre pracujúcich v uzavretých miestnostiach je dôležitá kompenzácia - dívať sa do diaľky pri ceste domov z práce


Čo povedať na záver? Každá hodnota, ktorú je treba vytvoriť, vyžaduje určitú námahu. Výnimkou z tohoto pravidla nie je ani úsilie o zlepšenie zraku. Obetujeme námahu pre svoje oči? Všetky cviky sú vhodné aj ako prevencia pre ľudí so zdravým zrakom.


 

V rovnakom čase, ako som našiel útly zošit „jóga a zrak“, som pri upratovaní svojej knižnice narazil na knihu Dr. Jacoba Libermana - Dobrý zrak bez brýli (odstraňovaní poruch zrakové schopnosti a přirozené zlepšování zraku / vydavateľstvo Eugenika). Liberman je doktor optometrie a dlhé roky pracoval ako očný lekár a terapeut. Okrem dočasného skúšania skladania si okuliarov či kontaktných šošoviek kvôli prirodzenému zaostreniu očí, odporúča v tomto kontexte preskúmať aj silný vzťah duch – telo. V knihe tvrdí, že aj naše oči majú samouzdravovaciu schopnosť.

 

Odporúčané články:

 

30 rád pre zdravie: Potlačte stres a bolesti chrba

Zázvorovica: Tekutý liek pre nezdravých dospelých

Chrípka: Spoľahlivé rady, ako s ňou bojovať!


Autor: Myshoun, 8.12.2023
Foto: Myshoun / generované AI