rady

Čo robiť, keď potrebujete zúžiť skriňu?

Kúpením novej väčšej sedačky do obývačky mi vyskočil problém s ostatným nábytkom. To, čo doteraz ukážkovo sedelo, bolo odrazu zbytočne veľké. Konkrétne skladaná knižnica zasahovala za zárubňu dverí. Problém? Nie, to pre chlapa nesmie byť žiadny problém.

V prvom rade si treba uvedomiť technické zázemie a vlastné limity zručnosti. Hrať sa na hrdinu dokáže každý, ale tu je dôležitý dokonalý výsledok vs. čas úpravy. Ako prvé si vymerajte konečnú šírku, na akú sa potrebujete dostať. Mňa čakalo odstrániť 28 cm. Nerád otravujem ostatných, preto som sa spoľahol len na vlastné ruky a náradie.


Demontáž:
Klasický kolíkový systém ide ľahko uvoľniť (pokiaľ ste pri montáži spoje nelepili). Odstráňte vyberateľné poličky, zadnú stenu a nosné police. Dostanete samostatné kusy dreva s ktorými budete ďalej pracovať.



Rezanie a vŕtanie:
Alfa a omega celého zužovania. Tu to bez stolnej píly (aka sexi hobby cirkulárky) nepôjde. Nepoznám borca, ktorý by ručne odrezal osem dosiek na rovnakú dĺžku (hlavne pod rovným 90° uhlom). Milimeter je v norme, ale väčšia odchýlka by bola nepekne vidieť. (V prípade stolnej píly si nastavíte doraz a pohodlne po jednom si skrátite po jednom všetky police). Na odrezaných plochách si naznačte nové diery pre kolíky. Okrem priemeru vrtáka si vymerajte aj hĺbku diery (cca 25 mm) pre drevené kolíky a o centimeter hlbšie pre kovové tiahla.  Chuťovkou je vyfrézovanie diery pre excenter na tiahlo. Tu som použil priamu brúsku s nadstavcom, ktorú som tým prerobil na malú hornú frézku. Hĺbka bola fajn, len ten výsledný tvar bol namiesto kruhu vajcový (chce to len cvik). Kto si netrúfa na tieto diery, rýchla a účinná pomoc sa volá samorezná skrutka do drevotriesky (napr. s inbusovou hlavou). Bez ďalšieho vŕtania to nepôjde.



Police:
Iba odrezať ich niekedy nestačí. Ak máte zapustené policové podpery, tak vás čaká vytvorenie drážok. Za najrýchlejšie sa mi osvedčilo ručné dláto 6 mm. Ak robíte drážku cca 10 mm x 10 mm x 5 mm, tak to ide celkom rýchlo a presne.



Hodina pravdy:

Police máte narezané, diery snáď sedia, telom burcuje kutilský adrenalín či sa to podarilo ako malo. Všetko našťastie sadlo presne ako fashion čivava do blondínkinej kabelky. Okrem kolíkov a samorezných skrutiek som pridal trochu lepidla na drevo (Pattex D3). Ďalším bodom programu je zadná stena. Aj tú treba zrezať. Lenže cca 2 metre buď dáte na stolnej píle, alebo idete ručne – napr. japonskou ručnou pílou (ryoba, kataba, dozuki). Vyskúšať to môžete aj ostrým zúbkovaným nožom, ale okraje budú nepekne rozstrapkané.  Nakoniec zadnú stenu zaistíte na mieste klincami a knižnicu napasujte na miesto.




Odporúčané články:

Cucoloris pre všetkých kreatívnych fotografov
Píla Scheppach SD 1600V: Rady, ktoré v manuáli nenájdete
Nový drevený stojan na tričká

Autor: Myshoun, 15.3.2020