daruj dobro

Zadrž – Inšpiruj – Odhoď preč

Pred tromi rokmi som počula tento slogan a odvtedy sa snažím podľa neho riadiť. Ak chceš povedať niečo zlé – ZADRŽ. Ak si v niečom dobrý, INŠPIRUJ k tomu aj ostatných, ak ťa niečo trápi, ODHOĎ to PREČ!

ZADRŽ! To sa ľahko povie, ale oveľa ťažšie splní. Veď koľko krát ste boli v situácii, že už v nano-sekunde po tom, čo ste vyslovili niečo v hneve, ste okamžite vedeli, že ste to prehnali? Koľko krát ste si v mikro-sekunde po tom, čo ste niekoho urazili uvedomili, že to bola chyba? Koľko krát ste si v tom istom okamžiku povedali, do Prčíc, toto som nemusel povedať?! Áno, každému z nás sa to stáva, ale to nie je dôvod zmieriť sa s tým a nechať to tak. Čo mne pomáha, je dýchať, hlboký nádych a výdych (pozor pri deťoch a partnerovi to nie vždy funguje, to sú najťažšie kalibre), ale trénujte, každým dňom sa to bude určite zlepšovať, až jedného dňa budete na seba pyšní, že ste to ustáli a nepovedali niečo zlé.

Ak by dýchanie, nefungovalo, ešte existuje ďalší veľmi dobrý spôsob ako „zadržať“. Vyskúšajte si prečítať knižku „Svet bez sťažností“ (A Complaint Free World) od Will Bowena. Mám na vlastnej koži odskúšaný jeho náramok, kde je cieľom nosiť ho na jednej ruke aspoň 21 dní ( čo je psychologicky preukázaný čas potrebný na to, aby sa z niečoho stal zvyk). Avšak vždy, keď poviete niečo zlé, alebo niekoho ohovárate, treba si náramok prehodiť na druhú ruku a počítanie dní začína odznovu. Poviem vám, zo začiatku som prehadzovala ako besná, denne aj niekoľko krát. Najhoršie je to pri šoférovaní: čo ten blázon robí? To nemôže ísť rýchlejšie? Debil, kam sa pchá? Blokuje celú premávku, to bude určite ženská! Prečo tá ženská nepoužije pravý pruh, keď nevie kam ide? ...a tak ďalej. Ale cieľom je, nehovoriť nič zlé, zadržať.

Napriek tomu, že tiež šoférujem, už sa mi 21 dňovka podarila, ale veru trvalo to pár dlhých mesiacov, no dôležité je vydržať. S odstupom času naozaj na sebe pozorujem, že oveľa menej sa sťažujem a rozčuľujem nad správaním ostatných...avšak ešte ma čaká kusisko práce s neohováraním..to pre nás ženy je náročné. Neohovárať...veď to je naša prirodzená vlastnosť, naše druhé „ja“. Alebo žeby nie? V každom prípade, treba sa snažiť, uvedomovať sa a pracovať na sebe. Čiže s heslom „dýchaj a prehadzuj“....ja prehadzujem na inšpirovanie.


INŠPIRUJ, v tom je podľa mňa prirodzený talent Peťo Sagan. Veď odkedy je tourminátorom na každých cyklistických pretekoch, na Slovensku rapídne stúpol počet predaných bicyklov a nielen to, ale aj počet samotných bikerov. Tomu sa hovorí inšpirátor. Alebo príbehy slávnych ľudí sú veľkou inšpiráciou, veď keď to dokázal on, prečo nie aj ja?

Každý jeden človek, ktorý nám vstúpil do života, nás môže inšpirovať k niečomu novému, zaujímavému, ale aj nebezpečnému, či zakázanému. Je len na nás, či sa necháme inšpirovať.

Môj mladší syn sa inšpiruje od staršieho, vo všetkom. Starší ma talent na výtvarné umenie, aj mladší chce chodiť na výtvarku (čo tam po talente?), starší začal hrať na flautu, aj mladší chce hrať na flautu (čo tam po tom, že ho to vlastne nebaví?). Chce robiť všetko to, čo jeho veľký brat. Takže ani my sme sa nevyhli klasickej otázke: A keby tvoj starší brat skočil z okna, skočíš tiež? Odpoveď: Nie, prečo?



Inšpirujme sa k dobrým veciam, tak ako napríklad to, že starší brat veľa číta, tak aj mladší začal viac čítať. Starší sa nehanbí, tak aj mladší sa prestáva hanbiť. Inšpirujte rôznymi výzvami. Naša rodina si každý rok dáva vianočnú výzvu, ktorú sa snažia plniť všetci členovia počas celého decembra. Začali sme pred 3 rokmi s výzvou, kto spraví koľko drepov a brušákov do Vianoc. Drepovala a brušákovala celá rodina a progres sme si písali do tabuľky. Minulý rok sme mali vyzvu prečítat do Vianoc istý počet strán knižky. Tak sme čítali a čítali. Tento rok sme si dali rodinnú Vianočnú výzvu robiť každý deň, čo i len malinké, dobré skutky. Pretekali sme sa v tom, kto komu doma pomôže. (asi zavediem tieto Vianočné výzvy celoročne, ale to by možno stratili svoje čaro, tak to nechcem riskovať). Aj na internete kolujú rôzne výzvy a challenges a niektoré sú nielen zábavné ale aj poučné.. Krásna nedávna výzva bola napríklad „Adoptuj si postel“ od neziskovej organizácie Depaul Slovensko. Skúste tiež vymyslieť svoju výzvu,ktorou inšpirujete ostatných urobiť niečo dobré ale nech vás neodradí, ak sa na prvý krát nikto nezapojí, treba skúšať a skúšať. Ak to však nefunguje, tak to treba „odhodiť preč“ a netrápiť sa.

 

ODHODIŤ PREČ, ak ťa niečo trápi, je asi ta najťažšia vec. Dá sa to vôbec? V niektorých prípadoch ani nie je iná možnosť, inak by sa človek zbláznil. Hovorí sa, že ak sa chceš niečoho naozaj zbaviť, nejakého zlozvyku, máš to napísať na papier a potom roztrhať na malé kúsky a vyhodiť preč. Alebo, keď chceš schudnúť máš odhodiť preč z ladničky všetko nezdravé. (ale na čo by si to robil, keď by si si to hneď na druhý deň išiel kúpiť zase, však?). Aj zo šatníka by si mal odhodiť preč, všetky veci, ktoré si viac ako 2 roky nepotreboval. Lebo ak si si ich za 2 roky ani raz neobliekol, aj zabudneš že danú vec máš, prípadne ju už aj tak nikdy neoblečieš, tak či tak. Odhoď preč všetko nefungujúce a vytvor tak priestor na veci nové a funkčné. A hlavne platí presne ako spieva Jana Kociánová vo svojej pesničke: „ Zahoď starosti, zahoď svoje starosti zahoď svoje starosti, pozri, aký je krásny deň.”

Zavedením hesla „zadrž , inšpiruj, odhoď preč“ do každodenného života môžete ostatným darovať kúsok dobra, a svet bude opäť o trošku krajší :)

 

Súvisiace články:

Jednoducho začať....

Autor: DDD, 5.1.2019
Foto: DDD