MyshWorks

Štýlový kvetináč „drevenica“

Pri prezeraní obrázkov na Pintereste som narazil na podlhovastý domček vyrobený zo štrku. Vyzeralo to zaujímavo, ale bez nejakého konkrétneho využitia.  Čím dlhšie som sa na neho pozeral, tým viac sa mi pred očami vynáral nápad na vlastný domček. Čo tak z neho vyrobiť kvetináč, ale dať ho do štýlu slovenskej  drevenice?  To by šlo.

Najprv bolo potrebné vyrobiť drevenú formu, do ktorej by som odlial z betónu základ. Premyslenie si všetkých detailov vopred (kde budú okno a dvere), a že spodok má imitovať kamenný múr, rozhodne šetrí nervy a čas pri ďalšom opracovaní. Do dvojtýždňovom schnutí betónu bol základ pripravený na drobné  odstránenie nežiadúcich zvyškov. Malou frézkou som postupne vybrúsil „kamenný múr“ a steny dostali drevené obloženie z polguľatiny. Nakoniec som vyrobil a osadil preglejkové dvere a okno. Konečnú úpravu zabezpečili dve vrstvy bezfarebného laku.


 

Asi vás napadne otázka „Čo sa na tom robilo najťažšie?“ Jednoznačne to bolo brúsenie kameňov a  okno. V oboch prípadoch to bola piplačka na hodinu a pol.


Ak sa rozhodnete vyrobiť niečo podobné podľa svojich predstáv, tak budete potrebovať:
cement  (napr. vodonepriepustný),  drevenú polguľatinu, drevený profil – 15x15x1000 mm, pokosnicu (šablónu na rezanie uhlov), vodováhu, pílku na drevo, vŕtačku, ceruzku, pravítko, sadu modelárskych pilníkov, lepidlo na drevo, kus látky, priesvitný umelohmotný obal, bezfarebný lak na drevo, plochý štetec, kus preglejky, klinec (na kľučku dvier).



Vonkajší rozmer: (v x d x š) 16 x 27 x 15,5 cm
Vnútorný rozmer (v x d x š) 14 x 22 x 11,5 cm
Hmotnosť (bez substrátu): 4 kg
Hmotnosť (so substrátom): 6 kg
Cena materiálu: cca 25 €
Dobrý pocit, že to vyzerá podľa mojich predstáv: na nezaplatenie


Odporúčané články:

WC držiak žaba: Aby na toalete nebola nudná klasika

 

Autor: Myshoun, 15.8.2018