pre mužov

Chuťový test chmeľových vôd jazykom mlsného „pivopiča“ – no. 8

Mať v jednom deväť miestnom teste zastúpených osem krajín to je slušný nárez. Rovno vám prezradím, že odteraz nedám dopustiť na dánske Faxe, ale neurazili ani iné zlatisté nápoje s bielou čapičkou. Prehltnite pomyselnú chuťovú slinku a pustite sa rovno do čítania, lebo po ňom si jedno asi nalejete. Jedno ochutnané (radšej ho ani neuvádzam) by som zhodnotil asi tak, že vo vzorke fľaškovaného opičieho moču sa našli stopy piva.


Hlohovecký ležiak
(alk. 4,9 % obj, svetlý ležiak, Česko / Slovensko)
Zloženie: pitná voda, jačmenný slad,  cukor, chmeľové produkty

Fraštácky počin: Tradičná hlohovecká receptúra, ale varená v českom Litoveli (preto ten dvojaký výrobca). Začnem asi takto, že mesto je to pekné, ľudia milí, zámok poteší, ale tomuto pivu som nejako na chuť neprišiel. Pri kopaní krompáčom na osvieženie fajn, ale na pomalé večerné vychutnávanie by som tejto dvanástke už dvere chladničky veľmi natešene neotváral. Po čase jej preventívne dám ešte jednu šancu, či urobí chuťovú skúšku správnosti.


BrewDog – Vagabond Pale Ale

(alk. 4,5 % obj, špeciálne svetlé pivo, nepasterizované, bezlepkové, Škótsko)
Zloženie: pitná voda, jačmenný slad,  chmeľ, kvasinky

Sukne nosia, pivo varia: Moderné pivo po každej stránke. Či už vizuálne, ale aj chuťovo... aj voňavo. Tretinková tmavohnedá fľaša dostala bielo-modro-čiernu vinetu s vystupujúcimi písmenami. Po otvorení hneď upúta prenikavá sladová vôňa, jazyk si užije tekutú jemne horkú chuť, farba ide trochu do medova. Hodnotím ho ako veľmi zaujímavé.  

Kaprál
(alk. 4,5 % obj, polotmavý ležiak, Slovensko)
Zloženie: voda, jačmenný slad,  cukor, chmeľ

K pocte krígeľ: Hoci je stará vojenská hodnosť kaprál ako dnešný desiatnik, tak osobne by som ho ako pivo povýšil aspoň na poručíka.  Možno to bude tým, že sa jedná o pivo českého typu vyrobené podľa tradičnej originálnej českej receptúry. Polotmavé pivá sa väčšinou podaria, lebo nie sú veľmi horké, ani nasládle. Tu sa stretol dobrý kompromis farby, chuti a vône. Pochodom vchod do pohára.


Asahi
(alk. 5 % obj, svetlé polotmavý ležiak, Japonsko)
Zloženie: voda, jačmenný slad,  ryža, chmeľ, kukurica

Tekutý samuraj? Asi nie: Pivná čiapočka bola biela a bohatá ako sneh na vrchu Fudži. Inak mi prišlo sterilné. Ako hydratácia vhodné, ale chuťovo trochu neosobné. Svoje asi urobili ryža a kukurica, čo potlačilo chmeľ a zjemnilo ho, ale chuťovo je rovnaké pri prvom aj poslednom dúšku, bez rozvinutia niečoho na jazyku. Pritom si hrdo vraví, že je jednotkou v Japonsku. O tom však moje minitesty sú, treba ochutnať svet. Takže lepší stred.

Zlatý Bažant Radler – broskyňa + bazalka
( 0 % obj, nealkoholický miešaný nápoj, Slovensko)
Zloženie: vyrobené z piva 46,5 % /voda, jačmenný slad, chmeľ/ a limonády 53,5 % /voda, cukor, prírodná citrónová šťava z koncentrátu 2,4 %, pomarančová šťava z koncentrátu 2 %, limetková šťava z koncentrátu 0,1 %, prírodná broskyňová a bazalková aróma, kaborová guma.

Leto ide, tekutiny treba: Na prvý pohľad šialená chuťová kombinácia, na prvú chuť niečo nové a neprebádané, ale ku koncu ostáva na jazyku dozvuk chemického priemyslu. Jedno na vyskúšanie ok, ale dať viacej kúskov po sebe by asi nikomu nechutilo.

Žigulevskoe
(alk. 4,5 % obj, svetlé pivo, Rusko)
Zloženie: voda, jačmenný slad,  jačmeň sladový, chmeľové produkty, extrakt pôvodnej mladiny)

Krásna litrovka: Na úvod hneď zaujme obal v podobe ruskej pin-upky čašníčky v modrej blúzke s podnosom a dvomi pivami. Farba nápoja je plná a zlatistá ... a tu dobré správy končia. Inak je pivo priemerné, bez výraznejšej chuti, ale vhodné na doplnenie tekutín do vyprahnutého tela po horúcom dni. Ale vy si ho aj tak kúpite kvôli tej peknej plechovke, tak čo?! J

Hoppen Gold
(alk. 5,1 % obj, svetlé pivo, Nemecko)
Zloženie: voda, jačmenný slad, chmeľ )

V rodnom liste si píše Günzburg: Jedným slovom nemecká klasika. Vôňa a chuť taký neutrál. Pivo to je, pije sa dobre, ale podobných tekutých záležitostí sú asi stovky. Nenašiel som pri ňom žiadny dôvod na vypľutie či naopak ospevovanie do neba. 


Lucky Buddha
(alk. 4,7 % obj, svetlé ryžové pivo, Čína)
Zloženie: voda, jačmenný slad, ryža, chmeľ )

Fľaša sa im podarila: Zelené sklo vpredu vyformované do tvaru usmiateho Budhu určite zaujme skôr ako obyčajné pivové fľaše okolo. A tu zážitok asi končí. Kto kedysi pri diéte alebo hnačke pil ryžový odvar, tak tento počin mu bude tú chuť veľmi silno evokovať. Náznak chmeľu je veľmi slabý. Ak by som si aj nabudúce kúpil ryžové pivo, tak ma pokojne ovaľte prepravkou po hlave.


Faxe Strong Ale 7,1
(alk. 7,1 % obj, svetlé pivo, Dánsko)
Zloženie: voda, jačmenný slad,  glukózový sirup, chmeľ, kukurica

Tekutý Viking: Týmto si privátne premenúvam toto pivo na Fu*king Axe (prvé slovo viete a to druhé je sekera). Keď je správne chladné, tak je ostré ako čepeľ. Pri tomto obsahu alkoholu pekne zahučí v hlave a necháva na jazyku a v obličkách skvelý prvý dojem do poslednej kvapky. Má aj bračekov v podobe Faxe Stout (tmavé, alk. 7,7 % obj) a Faxe Royal Strnong (svetlé, alk. 8 % obj). Nabudúce sú jasnou voľnou pri chuti na silné a lahodné pivo.

 

Súvisiace články:

Chuťový test chmeľových vôd jazykom mlsného „pivopiča“ – no. 6

Chuťový test chmeľových vôd jazykom mlsného „pivopiča“ – no. 5

Chuťový test chmeľových vôd jazykom mlsného „pivopiča“ - no. 4

Chuťový test chmeľových vôd jazykom mlsného „pivopiča“ – no. 3

Autor: Myshoun, 27.7.2017