cestopisy

Týždeň v rakúskych Alpách dokonale poteší telo aj dušu

Po celom roku dobre padne vyvetrať hlavu niekde vysoko na čerstvom vzduchu. Tam, kde sú  pod vami aj oblaky a všetky pracovné stresy. Tých pár hodín jazdy autom za to rozhodne stojí. Po našich krásnych Tatrách sú však Alpy predsa len trochu vyšším levelom ... a to sa netýka iba nadmorskej výšky.

Nechali sme sa od kamarátov nahovoriť na bývanie v štýlovej drevenej chate nad dedinu Pruggern. Priestranné trojizbové podkrovie APA-STM pre desať osôb malo však jedno drobné úskalie, bolo bez stravy. Tá sa však dala podľa chuti kúpiť v najbližšom SPARe a pripraviť v dobre vybavenej kuchyni. Všetko gastro nepohodlie však vyvážilo skoro súkromné jazierko hneď pri chate (sorry žaby za poplach). Kto sa nekúpal, ten si užíval božský výhľad z lehátok. Ale po poriadku ...

Sobota – príjazd do Pruggernu
Dostať sa do Álp z juhozápadu Slovenska za necelé štyri a pol hodiny do spolkovej republiky Štajersko sa dá aj jedným ťahom. Z dediny sa ide ešte asi štyri kilometre serpentínami do miestami strmšieho kopca do časti Hűttendorf Pruggern. Po rýchlom ubytku sme si cvične vyšliapli na štyri kilometre vzdialený vlek s drevenou dedinkou pre deti Galstiland. Lepšie pešie privítanie už nemohlo byť.


Nedeľa ... hydratácia tiel

Počasie dovolilo venovať sa sviežemu žabníku (lebo ryby tu neboli), čo s radosťou uvítali hlavne deti. Deň zakončila krátka večerná prechádzka po okolí. Tú sme si krátili hádaním, že na ktorej lúke sa nepasú kravy. 



Pondelok – výlet na Sattelberghűette (Ramsau am Dachstein) 
To v turistickej reči znamená rodinná túra po lese so štrnástimi zastávkami. Tie sú v podobe dreveného počítača, logických hádaniek, ľahkých hier na rozptýlenie, preliezok, krásnych výhľadov, info tabúl, ohrád s pár zvieratami či malým vodným mlynom. Stredným tempom sa to dá zvládnuť za tri hodiny. Maskotom je zelený dráčik Kali (fyzická podobnosť s rovnomenným skvelým slovenským raperom nie je ani náhodná)




Utorok – výlet na jazero Bodensee

Nie však to na pomedzí Rakúska, Nemecka a Švajčiarska. Jazero s rovnakým menom leží za obcou Gössenberg. Pri výjazde z hlavnej cesty prejdete okolo malej rampy s kasou, kde zaplatíte pár drobných (7 €) a pokračujete po kľukatých cestách asi 6 kilometrov. Z parkoviska je to asi desať minút peši po asfaltke k jednému z najkrajších výhľadov v štajerských Alpách. Tu sa rozhodnite podľa vlastnej kondičky, či vám stačí len vystúpiť pod vodopád (my), alebo zvoliť lesnú cestu po pravej strane vodopádu (kamaráti). Po prechádzke sa nezabudnite pofotiť so všadeprítomnými kravami, povoziť sa v člne, alebo si dopriať malé občerstvenie v Gasthof Forellenhof. Kto má chuť na čerstvého pstruha, tomu ho rovno vylovia z priľahlej nádrže a na počkanie pripravia.


Streda – výstup na Pleschnitzzinken
Mala to byť pôvodne oddychová túra, ale nakoniec sa z toho vykľula tá najťažšia z celého pobytu. Z miesta štartu (Galstiland) to mala byť vegetná hodinka. Nebola. Najprv stúpanie  lesom, potom lúkou a nakoniec prudké stúpanie do trávnateho kopca do výšky 2112 metrov nad morom (skoro ako u nás Téryho chata). To prevýšenie dalo zabrať. Ale výstup stál za to, lebo vidieť naživo pískajúceho horského svišťa je úchvatné. A to nehovorím o okolitom výhľade na kopce a štíty. Na vrchole toho nášho však bolo až nepochopiteľné množstvo čmeliakov. Ak by sa jeden dostal pod tričko či batoh na chrbte ...


Štvrtok – výlet na vodopády Riesachf
älle (Untertal)
Ďalšie odporúčané miesto v okolí do pol hodiny autom. Tu sa asi nejazdí nikde rovno, stále len hore a dolu a najlepšie do zákrut. Predpoveď počasia trochu zlyhala a namiesto sľubovaného tepla išla na telo aj mikina. Burácanie vody však bolo silné lákadlo. Jedným z cieľov bolo prejsť po oceľovom moste nad vodou. Ten najdlhší však bol zatvorený a tak nám musel stačiť jeho menší brat. Spálenú energiu ale dodal pohľad na ďalšie jazero a vysoké horské vodopády.



Piatok lanovka na Planai
V Schladmingu kúsok od centra z ulice Coburgstraẞe premáva pohodlná, dlhá a drahá (štvorčlenná rodina s deťmi - 52,40 € ) kabínková lanovka na vrch Planai (1906 m). Auto si bezplatne odstavíte v parkovacom dome pri nástupnej stanici. Na konečnej čaká deti  Hopsiland. Tu im kúpte v automate drevenú guľôčku (kus za 2 €), ktorú určite rady využijú pri sledovaní ako putuje po niekoľkých dráhach. Z kopca štartujú aj paraglajdisti, ale následný hustý dážď nám nedovolil tu zotrvať pár hodín. Cestu dolu nám v lanovke spríjemnil aspoň vyškerený zajac Hopsi (aspoň že bol fotogenický)



Tých pár dní ubehlo až neskutočne rýchlo, ale pribudlo nám pár desiatok kilometrov do nôh, pár stoviek kilometrov na tachometri, niekoľko skvelých zážitkov a asi tisícka fotiek z tohto kúta Rakúska.

SLIDESHOW: Pár ďalších fotiek pre lepšiu predstavu, ako tam bolo krásne.

Odporúčané články:

Ísť do Vysokých Tatier a nevidieť tieto miesta, to by bol hriech

Slovensko má Kamenné more, ale málo sa o ňom vie

Nový Zveropark musíte rodinke ukázať. Majú čím zaujať!

Autor: Myshoun, 17.7.2017