rady

Návod pre rodičov: Vyrábame kostým samuraja

Keď syn zahlási, že na školskom karnevale chce byť samuraj, tak sa vo vás začnú biť dva pocity. Prvý – mám celkom kreatívne dieťa, čo nechce byť otrepaný komixový superhrdina. Druhý pocit – opäť ma to bude stáť pár hodín práce. Nepočítal som ich, lebo za ten úsmev to stojí.

Bez prípravy to nepôjde, lebo na výrobu budete potrebovať: väčší kartón / papierovú krabicu, nožnice, lepidlo, pevný popruh (zo športovej tašky), ihlu a cvernu, modrý sprej, ceruzku, dlhé pravítko, pravítko s ryskou, kružidlo, čiernu centrofixku (na alkoholovej báze), priesvitnú lepiacu pásku, kus čiernej látky, štipce na bielizeň, kancelárske spinky, krúžok z kľúčov. Ak budete lepiť nejaké logo, tak aj počítač  s farebnou tlačiarňou. Na meč vhodný konár, alebo stará násada z metly – tu sa nápadom medze nekladú.

Meč
Kto má niečo vyhovujúceho tvaru už hotové / kúpené, ten ušetrí asi hodinu času. Ten náš meč vznikol z konára padnutého v lese. Ten bolo potrebné zrezať, zbaviť kôry, vyrobiť doraz na ruku, namaľovať, obtočiť úzkou čiernu látkou okolo rukoväte a zabezpečiť lepiacou páskou. Všetko bolo samozrejme oblé, nech sa deti nezrania.  Detailisti sa môžu pohrať aj s výzdobou v japonských znakoch (teda, aby sa to aspoň trochu podobalo). My sme zvolili slová  sila - odvaha - česť - samuraj.



Brnenie (som to tak honosne nazval)
Časovo najnáročnejšia a najpracnejšia časť kostýmu.  Základom je ho správne vymerať, aby ho netlačilo, ale aby sa v tom neutopil. Pomôže  tričko dieťaťa, alebo lopatistické „ľahni si na kartón, a ja ťa obkreslím“. Taký orientačný rozmer dáme pekne do roviny, a potom z neho vystrihneme dva diely. Tie spojíme nad kľúčnou kosťou popruhom (záleží od veľkosti dieťaťa cca 10 cm dĺžka medzi dielmi, celkovo cca 16 cm pás, lebo treba počítať na každej strane asi 3 cm na dôkladné prešívanie). Ďalšia dva pásy pôjdu po bokoch, jeden opatrený karabínou a očkom na spojenie. Šitie som namiesto lepenia zvolil preto, lebo potrebujeme vytvoriť pevný spoj, ktorý vydrží pár hodín na tele jašiaceho sa dieťaťa. Nad ramená sa vystrihnú malé štíty (zakryjú popruh, a niečo podobné samuraji nosili). Takto pripravený základ za oblepí tvrdším bielym papierom (A3), pretože potrebujeme zakryť pôvodný vzhľad kartónu. Papier prichyťte štipcami a spinkami (je to veľká plocha). Ten sa následne nastrieka modrým sprejom a nechá aspoň hodinu vyschnúť pri izbovej teplote. Ďalej si vymeriame vzor (tu sa jaší centrofixka) a prípadne nalepíme samurajský motív. Výhodou takéhoto riešenia brnenia je, že si ho dieťa vie samo navliecť a upevniť za pár sekúnd.



Doplnky
Internet síce ponúkne desiatky obrázkov, ale nakoniec aj tak dolaďujte z toho, čo máte aktuálne doma. Čierne tričko s dlhým rukávom, čierne tepláky a dve modré (v našom prípade) šatky by nemal byť problém nájsť.

Potom už len náležite poučiť potomka, aby hneď netasil meč proti každému, kto bude hádzať úsmevy na jeho spanilú princeznú. Už teraz som zvedavý, aká maska ma čaká o rok na fašiangy J



Odporúčané články:

Návod pre rodičov: Vyrábame masku Captain America

Návod pre rodičov: Vyrábame masku veselého Mimoňa

Návod pre rodičov: Vyrábame motýlie krídla na karneval

Autor: Myshoun, 19.2.2017
Foto: Myshoun