rady

Návod pre rodičov: Vyrábame masku Captain America

Hneď na úvod upozornenie, že budete okrem šikovných rúk potrebovať aj dostatok pevných nervov a voľného času. Idú sa totiž na kolene vyrábať naraz tri kusy detského kostýmu: štít, tričko a prilba. A nie všetko musí dopadnúť dobre na prvý krát. Pretože som zástancom zdieľania nápadov a rád, možno tento článok v niečom pomôže alebo vám aspoň ušetrí nervy či peniaze.

Pokiaľ neukecáte potomka na inú jednoduchšiu (hotovú) masku a táto vám ostane len a len vyrobiť doma, tak už teraz máte môj rešpekt. Zabijete asi 12 hodín času, pričom dieťa v tom nebude na karnevale pobehovať asi pätinu z „výrobného“ času. Sľuby sa majú plniť, a tak sa vyrábal komiksák Captain America. Pre svoje dieťa to však urobíte radi.


Pripravte si: kartón, výkresy A3, pravítko, krajčírsky meter, kružidlo, priesvitná lepiaca pásky, disperzné lepidlo, nožnice, kancelárska zošívačka. tekuté vodové farby (modrá, červená), temperky (čierna, biela), štetce.


Ochranný štít
Na ňom nie je čo pokaziť, ale aspoň sa tu trochu natrénujete. Na výkres A3 si nakreslíte čo najväčšiu kružnicu (nezabudnite prepichnúť stred). U nás to bol priemer 38 cm. Kruh vystrihnite, a na jednu stranu naň nalepte kartón (nech pokrýva čo najväčšiu plochu výkresu + malé kúsky po bokoch dolepte). Kartón zastrihnite podľa kruhu. Potom si vymerajte pomocou potomka presné miesta, kde budú umiestnené látkové držiaky jeho štítu. Tie pripevnite na prvú vrstvu kartónu. Na spevnenie príde na to krížom rovno aj vrstva druhá, aby sa štít pri karnevalovom šantení neprehýbal. Kto si potrpí na estetiku, ten môže z vnútornej strany štítu nalepiť ešte výkres s vyrezanými miestami na úchytky (odporúčam). Ostáva už len maľovanie. Teraz je dôležité si vypočítať a kružidlom naznačiť kružnice štítu podľa vzoru pán Googla. Riešite tak len dva červené kruhy a modrý stred. Fixkou to bude škaredé, temperkou divné, sprejom pracné na výrobu krycej šablóny. Použil som tekuté vodové farby od Koh-i-noru a nedám na ne dopustiť. Pohodlne a rýchlo sa s nimi maľuje a majú dobrú kryciu schopnosť. Hviezdu som vytlačiť na tlačiarni a nalepil podľa mierky do modrého stredu (+- 2 –3 mm).




Tričko s logom
Obyčajné tmavomodré tričko s krátkym / dlhým rukávom kúpite od cca 4 €. Vygooglite si logo s hviezdou a pruhmi, a rovno ho pošlite v rozumnej mierke na tlačiareň. Vytlačený mäkký papier teraz podlepte tvrdým, tak ľahko vyrežete / vystrihnete žiadúce tvary hviezdy a pruhov. Takto pripravenú šablónu položíte na tričko a namaľujete vzor. Na farbenie loga použite IBA farbu na textil či temperku. Bežný sprej na kov / drevo textil prepustí a farba sa neuchytí ... a komplet všetko zas...e J. Presne týmto spôsobom som pokazil jedno tričko aj ja. Malé nepresnosti už dokončite bez šablóny voľnou rukou s tenkým štetcom.

Prilba na malú gebuľku
To najťažšie príde na záver. Ako prvé dobre odmerajte budúcemu Captainovi hlavu. Obvod okolo, od ucha k uchu, oči, uši ... všetko čo sa dá, a vie potom nejakým užitočným spôsobom napomôcť pri výpočte správnej konečnej veľkosti. Ako prvé si urobte papierový „základ“ – obvod hlavy + od ucha k uchu cez temeno (obr. vľavo). Potom pokračujte strednou časťou oči - zátylok. Naň už lepíte všetky ostatné časti podľa vytlačeného nákresu. Nezabudnite však aj na kúsky papiera na zahnutie / lepenie, ktoré budete pripájať o iný kus. Pripravte sa na prerábanie, skracovanie, rozširovanie ... A sporadické skúšanie na konkrétnej malej hlave. Maska dieťa nesmie nikde tlačiť, ani byť nepohodlná. Bude to mať na sebe cca 2 hodiny, tak musí byť vo všetkých smeroch príjemná. Ostré hrany z vnútornej strany prelepte priesvitnou lepiacou páskou. Prilbu nafarbite podľa predlohy a na čelo vymaľujte veľké biele tlačené A.




Súvisiace články:

Návod pre rodičov: Vyrábame masku veselého Mimoňa

Návod pre rodičov: Vyrábame motýlie krídla na karneval

Tip na improvizovanú hračku: Hrad

Tip na improvizovanú hračku: Garáž

Autor: Myshoun, 26.3.2016