pre mužov

Dojmy zo streleckého kurzu: Radšej raz vystreliť, ako sto krát o tom počuť

Dostať na narodeniny darčekový poukaz do Tactical Combat Academy (TCA) bol jeden z najlepších nápadov okolia, ako ma potešiť. Stačilo si už len vybrať vhodný termín a ísť si vyskúšať koktavé železo naživo. A teraz to najlepšie, aj bez vlastníctva zbrojného preukazu.

Tri hodiny pred sebou...
Každý z našej skupiny bol na začiatku trochu nervózny. Kto predtým nebol na vojne (ani tam som sa k pištoli nedostal, iba k Sa vz. 58 a ľahkému guľometu) či strelnici, ten so zbraňou príde do kontaktu maximálne vo videohre (strelnica na kolotočoch sa naozaj nepočíta, ani airsoft). Počiatočný pocit neistoty však rýchlo prestal. Nafasovali sme púzdra na pištoľ a zásobník a samotnú zbraň.

Brzdi kovboj, ešte sa predsa nestrieľa. Najprv príde asi hodinová teória, takže uši v pozore. Aký mať strelecký postoj, ako si skontrolovať vybitú zbraň, ako ju správne držať a manipulovať s ňou, ako ju tasiť. Inštruktor všetko povie zrozumiteľne a pomaly, nikomu nič neujde. Nakoľko nesmie. Nie je hanbou sa čokoľvek opýtať, ak je niečo nejasné, skôr povinnosťou. Išli sme sa sem predsa niečo učiť. Po zvládnutí úvodu sme nafasovali chrániče na uši, okuliare ... a ide sa na ostro.



Dávaj pozor, lebo bežíš
Základom je tu disciplína a bezpečnosť. Bez výnimky. Vek prihlásených tu nehrá úlohu. Čo povie hlavný inštruktor, to sa presne robí. Vypustiť z hlavy všetky akčné filmy je viac ako žiaduce. Nehrá sa tu rýchlosť, ale na správnosť prevedenia. Kto napríklad bral na ľahkú váhu, že prázdny zásobník späť do púzdra nepatrí, ten ho čoskoro hľadal zahodený na ploche strelnice. A bez reptania sa prebehol postarší pán aj mladý chalan. Po každom dostrieľaní sa povinne robí safety drill (bezpečnostná kontrola vybitia zbrane) ... a nové páskovanie do zásobníku. Každé strelecké cvičenie je iné, nuda tu nehrozí. Strieľa na statický terč vo vzdialenosti cca 5 metrov. Vzhľadom na rozmery terča (24,5 x 24,5 cm s vybratiami) a fakt, že 70 percent útokov prebieha do vzdialenosti tri metre to na začiatok úplne stačí. Nábojov je k dispozícii primerane.

Odložte zbrane
Za sebou mám svoje druhé streľby z pištole v živote. Za tie prvé povedzme že rátam 15 nábojov z Glocku a 15 nábojov z revolvera v istej bratislavskej krytej strelnici pred pár rokmi. Tam to však bolo iba s bezpečnostnou inštruktážou bez hlbšieho vysvetľovania. Tu stačí dávať pozor a váš terč nemusí byť úplne na hanbu. Osobne by som bránu od stodoly asi trafil :). Po vrátení púzdra, zásobníka a zbrane dostanete ešte certifikát a malý darček. To najhlavnejšie však už máte, skvelý pocit.  

Na záver: Organizácii kurzu niet čo vytknúť. Všetko bolo jasne vysvetlené a názorne ukázané. Inštruktori boli nápomocní a hneď ochotne poradili. Asi všetci sme odtiaľ odchádzali s chrobákom v hlave (nie guľkou :)) - aký kurz si dáme ako ďalší v poradí :)

Koho som inšpiroval a dostatočne namotal, nech si pozrie oficiálnu stránku TCA


Odporúčané články:

Obchádzka bez závad, alebo v SBS ste stále jednou nohou v base

SBS JARINO: Maskot Jarino sa hlási do služby

SBS JARINO: Hranice si nedáme, Jarino zastrelil, Jarino našiel mŕtvolu

SBS JARINO: Jarino a jeho TIR-ácke časy, Jarino s bratom budujú prekážky na Dunaji

Špeciálne jednotky: Pred nimi sa neskryje ani diabol!

Zápisky z vojny 1: ... už ma vedú!

 

Autor: Myshoun, 20.9.2015
Foto: Myshoun