pre mužov

Chuťový test chmeľových vôd jazykom mlsného „pivopiča“ – no. 5

Od ostatného vydania môjho chuťového testu sa vo svete uvarili milióny hektolitrov piva. Pribudlo z toho kopec opitých hláv, alebo aspoň znečistených odevov po nadmernej konzumácii tohto nápoja zlatého. Ďalšia deviatka prešla mojimi receptormi, ktoré ich vyhodnotili takto... Že to možno vidíte inak? Tomu sa nebránim, nakoľko každému chutí niečo iné.

Šariš Radler (červený pomaranč)
(alk.  2,0 % obj, miešaný alkoholický nápoj sýtený, Slovensko)
Zloženie: pivo 45 %  (voda, jačmenný slad, chmeľ), sýtená voda, glukózo – fruktózový sirup, kyselina citrónová, prírodná pomarančová šťava.

Voňavý sirup: Ono je to chutné - svieže – voňavé. Sladký letný výplach úst ako vyšitý. Má to len jednu chybu, a to, že je to až moc cítiť po pridanom sirupe. Vo Veľkom Šariši by ešte mohli na čas zbehnúť chlapci do labákov, a trochu ten recept dobrúsiť na radlerový diamant.


Singha
(alk.  5,0 % obj, svetlé pivo 10,8 % , Thajsko)
Zloženie: pitná voda, jačmenný slad, chmeľ, antioxidant E 200

Umývali ste podlahu? Ak toto pijú aj nemeckí sexturisti v Thajsku, tak už viem, čo ich na polovicu dorazí (po lacnej falošnej Viagre). Čírosť a farba sú pekné, pena tak akurát, vôňou pripomína zle vyšmýkaný vecheť na riad. A chuť ... ako to len slušne opísať ... jemne horká, mdlá, v ústach necháva pachuť ako keby som prežúval handru na zem. ... ako to len neslušne opísať – asi ako keby sa vám ho huby vymočila fretka. Thajsko má možno peknú kultúru, ale tá pivná to určite nie je. Jeden krát ochutnať - a dosť.

Steiger radler tmavý
(alk.  0,5 % obj, miešaný nealkoholický nápoj, Slovensko)
Zloženie: pivo 50 % (voda, jačmenný slad a špeciálne slady, upravený chmeľ) + sirup s príchuťou citrón zriedený s pridanou sódovou vodou 50 % (voda,. Glukózový sirup, kyselina citrónová, prírodná citrónová aróma)

Pivný kofoloid: Na túto pivnú vodu som počul pozitívnu odozvu. Po osobnom preplachu ústnej dutiny,  poštekleniu jazyka a odvodom do obličiek k tomu smelo napíšem asi toto. Vonia to ako chémia, chutí to ako chémia... ak to malo byť niečo na štýl tmavé pivo s kofolou, tak ako prototyp ok, ale ostrá verzia má od toho ešte ďaleko. Farba je fajn, vôňa ako sladko sladké pivo, ale chuť nedotiahnutá. Prvý hlt je skvelý, potom nastúpi horkosť... a končí to kyselinou citrónovou. Nie je to úplne zlé, ale miestami príkre. Neviem si predstaviť z toho vypiť po sebe 2 – 3 pollitráky.


AC/DC

(alk.  5,0 % obj, svetlý ležiak, Nemecko)
Zloženie: pivo, jačmenný slad, chmeľový extrakt

Ukáž mi svoj tekutý náboj: V pohári sa fajnovo krúti, v hube lahodne iskrí ako striedavý prúd. Jeden by čakal ťažký hardrockový nárez, ale opak je pravdou. Ľahké, voňavé, osviežujúce. Oceňujem aj obal, ktorý nie je klasický „pivný“, ale má rukopis mladého dizajnéra. Hansi, ideš s dobou...


Floreffe blond ale
(alk.  6,3 % obj, špeciálne svetlé pivo, Belgicko)
Zloženie: pitná voda, jačmenný slad, chmeľ, trstinový cukor, kvasinky

Flám či Valón? Tretinka do mňa padla vo všetkej spokojnosti. Farba - jasná ako retiazky neprispôsobivej časti nášho obyvateľstva, pena – už len gumenú kačičku na ňu dať, vôňa -  navodí vo frňáku sladký chmeľ, chuť – ľahká a sladká, skoro ako by jemne ovocná. Dať ho si k dobrému mäsovému obedu, jedna až dve belgické básne s titulkami. Chalani, dobre to varíte.

 

Topičovo palivo
(alk.  5,8 % obj, polotmavý špeciál, limitovaná edícia, Česká republika)
Zloženie: voda, chmeľ, chmeľový extrakt, cukrový slad, kyselina askorbová

Herold hlási: Dáva sa na známosť, že uvedený nápoj sa vyznačuje príjemnou jemne chmeľovou vôňou, načervenalou farbou, neotravnou výškou peny a lahodnou chuťou. V ústach necháva veľmi jemnú horkosť, bez rôznych pachuťových dozvukov. Pokiaľ spomínané pivo stretnete, pozvite ho do svojho pohára, z ktorého ho radi vypijete. Koniec pivného oznamu.

Barbar bok
(alk.  8,5 % obj, špeciálne tmavé pivo s medom, Belgicko)
Zloženie: voda, jačmenný slad, pšenica, med 2,5 % , chmeľ, cukor, horké pomaranče, koriander, kvasinky)

Medový pivson: Tekutých 330 ml lahody. Väčšina medových pív čo som doteraz ochutnal, silno tiahla po mede, tu však našťastie nie. Žiadna príkra sladkastá chuť, len trochu včelieho soplíka, a o zvyšok sa postarala pšenica. Svoje určite na vyváženie urobili aj pomaranče a koriadner. Farbe, vôni, pene a chuti tak niet čo vyčítať. Decentne sladké, akurát silné... pochvala do Quenastu. 


Hopus ale
(alk.  8,3 % obj, špeciálne kvasinkové svetlé pivo, Belgicko)
Zloženie: voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky

Vysvedčenie: Ani neurazí, ani neoslní. Ochutnaná tretinka pochádza z poctivého rodinného pivovaru z Quenastu (pol hodinka autom južne od Bruselu). Vôňa je sladovo silná a prezrádza grády, chuť skôr neutrálna, farba si behá po zlatom spektre. Odmietnuť ho nabudúce neodmietnem, ale cielene ho vyhľadávať určite nebudem.    


Gejza
(alk.  7,0 % obj, extra silný sweet stout, Slovensko)
Zloženie: slad, chmeľ, voda, kvasnice

Gejza, ukáž svaly: Zoznámte sa s nefiltrovaným a nepasterizovaným tekutým 18° občanom Holíča. Tohto borca uvarili v pivovare Wywar, a hodnotím že dobre. V pohári je to čistá černota, na vrchu hustá penota, na jazyku mierne horká dobrota ... ale po celej 0,7 l v sklenej fľaši sa hlava fajne zamotá. Vôňu ešte dekódujem, ale tá jediná trochu sklamala.

 

Súvisiace články:

Chuťový test chmeľových vôd jazykom mlsného „pivopiča“ - no. 4

Chuťový test chmeľových vôd jazykom mlsného „pivopiča“ – no. 3

Chuťový test chmeľových vôd jazykom mlsného „pivopiča“ – no. 2

Chuťový test chmeľových vôd jazykom mlsného „pivopiča“

Autor: Myshoun, 19.5.2015