pre mužov

Ako funguje bulvár? Kniha „Vieme prví“ vám to šokujúco prezradí!!!

Na túto knihu som sa už vopred tešil, lebo opisuje niečo z aj mne známeho prostredia. Keď mi v prvý čitateľský večer robila v posteli spoločnosť, ťažko sa mi od nej očami odchádzalo. A pár ďalších nocí tiež. Je svieža, pútavá a prudko čitateľná. PS: Snáď som dal dobrý titulok a perex...

Mail dal mail, a tak som o pár odpovedí požiadal polovičiaka autorského dua - Adriana Macháčová & Róbert Dyda. Tak pane, poďme na to...

Prečo práve kniha na bulvárnu nôtu?
Najjednoduchšia odpoveď je – a prečo nie? Už v našej prvej knihe, Šokujúcej afére, bol bulvár tak trochu v pozadí prítomný. Keď sme v januári preberali možné námety pre ďalší román počas čakania na korektúry prvého, vyšla nám táto nôta ako najprirodzenejšia vzhľadom na naše skúsenosti. Ja som takmer desaťročie strávil v médiách, Adriana zas cez svojich blízkych priateľov pozná dôverne, ako to prežívajú celé rodiny, ak sa ocitnú na titulkoch bulváru.


„Všetky postavy a udalosti tohto príbehu sú vymyslené, akákoľvek podobnosť je čisto náhodná“... Ja sa priznám, že niektoré knižné a skutočné postavy by som celkom dobre vedel k sebe priradiť. Myslíš, že sa tam pár ľudí z médii „našlo“?
Toto je kľúčová vec, ktorú by som chcel zdôrazniť. Veľmi sme sa snažili, aby sa postavy len typovo podobali reálnym ľuďom. Nechceli sme, aby na nás niekto vytiahol akési vybavovanie si účtov po rokoch. Preto sa napríklad v redakcii nik nerozpráva ťahanou bratislavčinou a podobne. Na druhej strane, ak má byť kniha autentická, istá podoba, minimálne v konaní postáv, sa musí zhodovať zo skutočnosťou.


Už pri rozhovore o Šokujúcej afére si mi povedal, že raz príbeh rozvíjal jeden, inokedy druhý a potom ste postupne text dolaďovali. Zmenilo sa na tom niečo?
Nie. Presne tak isto, na diaľku cez Skype, sme napísali aj Vieme prví. Po vymyslení dejovej línie, sme kapitolu po kapitole rozvíjali tak, aby sme nakoniec boli spokojní obaja. Bola to veľmi plynulá spolupráca. Prvú verziu knihy sme napísali za šesťdesiatšesť dní.


Aké máš reakcie exkolegov, či už z radov mienkotvorcov alebo tých bulvárnych, na túto knihu?

Pravdupovediac bolo by zaujímavé vedieť, čo si o tom myslia, avšak som v kontakte len s niektorými a tým sa knižka veľmi páčila. Potešilo nás, že napríklad Martina Solčanská, ktorá pracovala vo víkendovej prílohe a sama má na konte niekoľko výborných kníh, veľmi pozitívne ocenila Vieme prví na stránke Martinusu. Dali sme recenzný výtlačok niekoľkým novinárom ešte pred vyjdením knihy, ich názory čitateľ nájde na prebale. Trochu kuriózne bolo, že niektoré bulvárne portály odmietli uverejniť PR článok s video-odporúčaním Maroša Kramára. Ako keby sa  tým vlastne priznávali k obsahu knihy.


Pri samotnom čítaní som sa pristihol pri myšlienke, žeby z toho mohol byť celkom slušný film. Samozrejme záleží od toho, kto by to chytil do rúk. Ale čisto teoreticky, ak by si si mohol vybrať povedzme dvoch slovenských / českých hercov do sfilmovania „Vieme prví“, koho by si tam rád videl?

Predstava o filme je veľmi lákavá. Ak by sme si mohli vybrať ideálny kasting, tak určite Maroša Kramára ako Richarda Vyskoča a Petru Polnišovú ako Helenu. Agáty by sa nepochybne výborne zhostila naša krstná mama Zuzana Skopálová.

Po dvoch vašich spoločných knihách s Adrianou by sa patrilo spoluprácu dotlačiť aj do tretice. Môžeme sa už tešiť teraz, alebo necháte svojich čitateľov trochu vyhladnúť, a potom ich nakŕmite nejakým výdatným sústom?
Momentálne by sme veľmi radi nakŕmili aj čitateľov v zahraničí. So Šokujúcou aférou sa nám už podarilo dostať na český trh, lákave by bolo preniknúť aj k ďalším susedom. Tretiu knihu chystáme.  Je nám už viac menej jasné, aké sústo to bude. Pracujeme na prílohách a správnych príchutiach, aby to malo ten správny „šmak“.

A na koniec možno trochu zákerná otázka. Prečo by si ľudia mali kúpiť túto knihu?
Myslíme si, že sme napísali román, ktorý odhaľuje niečo, s čím prichádzajú do styku denne tisíce ľudí a napriek tomu zákulisie takmer vôbec nepoznajú. Ponúkame knihu, ktorá ukazuje ako sa ona zábava na pár sekúnd dotýka omnoho širšieho okruhu ľudí, než tých, čo sa ocitli v nadpisoch bulvárnych správ. Zvlášť ich detí. Preto dávame dôraz na slogan – príbeh, ktorý sa môže stať aj vám.

Knihu Vieme prví si môžete kúpiť aj online: Martinus, Bux, Panta Rhei, Gorila

Súvisiace články:
Šokujúca aféra: Spoveď spoluautora nového slovenského románu

Autor: Myshoun & Róbert Dyda, 15.12.2014
Foto: archív R.D