pre mužov

Deväť filmových „čističov mozgov“ pre chlapov – no. 7

Siedme vydanie možno malo dlhší odklad, ale snažil som sa dostať pred oči filmy, čo stoja z to. Opäť prevládal úzkoprofilový humor, lepšia akcia a zelené mozgy. Skoro som sem regulérne zaradil aj rozprávku „7 trpaslíkov“, ale tá sa dá obkecať dvoma vetami. Až príliš moderné niečo, zmixované s niečím ešte iným, aby z toho bol silou mocou nový príbeh. Dať dokopy trpaslíkov, odkazy na moderný životný štýl a zadepkovaného draka - to dá ťažko niekto triezvy. Tradááá, dnes začíname na veselo...

My sme Millerovci
(We´re the Millers, komédia)
Réžia: Rawson Marshall Thurber
Hrajú: Jennifer Aniston, Jason Sudeikis, Will Poulter, Emma Roberts, Ed Helms ...

Zábava ako sa patrí: Niesť bossovi hotovosť za drogy, a zrazu ju kvôli partičke grázlov nejako nemať... z toho smrdí kua veľký priekak. Aby si udržal povesť a hlavu na krku, musí chtiac či nechtiac previezť riskantnú zásielku nie zrovna pracieho prášku z Mexika. Sám chlap v aute je na hraniciach podozrivý, preto dostal spásonosný nápad. Čo vznikne, keď sa low costový drogový díler, susedka - striptérka, pubertálny panic a punkerská flákačka spoja do zdanlivo šťastnej rodinky na výlete? Partia v karavane, ktorá zažíva hodinu a pol šialené aj erotické scény. Spoločne riešia nasratý drogový kartel, otravnú policajnú rodinku na výlete a lásku v rôznych podobách.  

Hodnotenie: Yes, po dlhej dobe konečne komédia, kde nie je humor založený na obľúbenom americkom grganí a prdení. Pre fanúšikov hollywoodskej pumy Jennifer Aniston by som to dokonca prirovnal k povinnej jazde (viď koniec článku). Ak si už myslíte, že vás nevie na deji nič prekvapiť, tak ste na omyle ako farár v sexshope. Skvelé zvraty nenechajú vaše kútiky úst dlho zaháľať. Svieža, sexi, nápaditá komédia s 8/10 bodmi.


2 zbrane
(2 Guns, akčná komédia)
Réžia: Baltasar Kormákur
Hrajú:  Denzel Washington, Mark Wahlberg, Paula Patton, Edward James Olmos, James Marsden ...

Nikdy nevylúp banku vedľa bufetu s najlepšími šiškami: Asi rok spolu sivý vlk z protidrogového Bobby Trench (Denzel) a týpek z námornej rozviedky Marcus Stigman (Mark) pracujú v takom utajení, že to nevedia ani sami navzájom, že hrajú obaja za „tých dobrých“ proti mexickému drogovému kartelu. Ale, za dobrotu na žobrotu. Akcia sa posúloží, a ako je v akčnej Amerike dobrým zvykom, zrazu sú nepohodlí dobrí chlapci hodení cez palubu. Idú po nich zločinci, idú po nich vlastní, navyše neveria asi sebe navzájom. Vládny výcvik a zločinecká prax zaručí, že hoci s obhorenou, ale celou prdelou sa dokážu zo všetkého vystrieľať.

Hodnotenie: Washington a Wahlberg sa mi tam spolu výborne hodili. Malo to humor, náboj (a to doslova) a fajn zápletku. Zaslúžia si 6+/10.


Konzultant
(The Counselor, krimi thriller)
Réžia: Ridley Scott
Hrajú: Michael Fassbender, Brad Pitt, Javier Bardem, Penélope Cruz, Cameron Diaz, John Leguizamo ...

Máš problém, pán advokát: Keď si chamtivý, tak ti treba, v prípade právnikov dupľom. Dotovať zlatokopky je drahý biznis, a zapliesť sa s drogovým bossom ešte drahší. Podľa známeho príslovia  „Čo sa môže pokaziť, to sa aj pokazí“ nastupuje do deja Konzultant ako osoba zodpovedná a šikovná na urovnávanie problémov všetkého druhu. Ten parchant by ale nemal byť rovnako, ak nie viac, chamtivý. Aj on premrhal svoju šancu na záchranu a lavína so sebou berie všetko a všetkých ... teda skoro. Najväčšie svine to bez úhony prežijú. Také zo života.       

Hodnotenie: Jedným slovom – odporúčam. Dobre investovaných 117 minút. Doktorko, dáme to na papier za 7+/10.


Štvanec
(Vehicle 16, thriller)
Réžia: Mukunda Michael Dewil
Hrajú: Paul Walker, Gys de Villiers, Kate Tilley

V blbom čase na blbom mieste: Odsedel si trest, a tak z Ameriky prchá do JAR za svojou bývalou manželkou. Prúser sa začne už na letisku, kde mu v požičovni áut dajú iné auto ... áno, ide silná zápletka. S telefónom, z ktorého sa ozýva zvláštny pán, s pištoľou v priehradke a zviazanou černoškou v kufri auta. Kufrová teta štátneho charakteru prišla na stopu obchodu s bielym mäsom, ktorý organizuje - a teraz pozor silný nápad – priamo miestna polícia. A tak sa chlapci naháňajú, strieľajú po sebe, padajú silné slová ... a k tomu očakávaný záver o hrdinstve amerického občana.    

Hodnotenie: Nakrútiť film s dvoma hlavnými, piatimi vedľajšími a troma ľuďmi na telefóne dokáže asi každý študent herectva. Sem tam zbytočne rozťahané, plytké, miestami akože akčné, skusmo psychologické, drvivo nudné. Za snahu všetkých zúčastnených dávam 4/10.


Na život a na smrť
(Lone Survivor, vojnová akčná dráma)
Réžia: Peter Berg
Hrajú: Mark Wahlberg, Ben Foster, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Eric Bana, Ali Suliman,

Bratia si kryjú chrbát: Americké komandá SEALS patria k špičke dobrých ujov so zlými vedomosťami, ako sa postarať o večný spánok nepriateľa, či aspoň o kompletné rozhádzanie jeho mäkkej postieľky. Počas nočnému kľudu z 27. na 28.6. 2005 bola jedna skupina maskáčových dobrých pánov vysadená v afgánskych horách (tam google stret view nehľadajte!), aby sa cez hlaveň útočnej pušky porozprávali s miestnym oblastným vedúcim Talibanu. Dovtedy išlo všetko hladko ako na firemnom večierku s dostatkom alkoholu. Ale zrazu sa im do cesty priplietli neozbrojení civilisti. A dilema? Byť charakter alebo hovädo? Kto hádal, že dobro sa nevypláca - má pravdu. Komando pustilo troch pastierov, z toho dvoch mladíkov na slobodu. Jeden iniciatívny hajzlík však išiel pre osamopalovaných kamarátov do dediny, a zrazu bolo v kopcoch rušno viac, ako by si znudené afgánske veveričky želali. Našťastie prišiel na pomoc vrtuľník ... ale hovno z toho, keď si dal pusinku z talibanskou RPG. Straty sú na oboch stranách,  šialený útek, pomoc od miestnych obyvateľov ... a viete čo? Pozrite si to! 

Hodnotenie: Akčne nakrútený príbeh podľa skutočnej udalosti. Chlapci poctivo menili zásobníky, ani neboli nezraniteľní  (veď nakoniec to ani scenár nedovolil). Herecky sa dalo tiež pošmaknúť. No borci, šesť rán do terča.


Parchanti
(The Losers, akčný dobrodružný thriller )
Réžia: Sylvain White
Hrajú: Jeffrey Dean Morgan, Chris Evans, Idris Elba, Zoe Saldana, Jason Patric, Columbus Short,

Podraz na svojich ako kvičiace prasa: Ísť na výlet do bolívijského pralesa môže byť fajn. Pokiaľ je to s partiou kamarátov, a pokiaľ vám prečo očami nezostrelia vrtuľník plný zachránených deti, namiesto ktorých ste tam mali byť vy. Ou shit! Ak si niekto myslí, že sme mŕtvi, tak to treba využiť, a zistiť, kto tým parchantom je.

Hodnotenie: Začalo to zhusta, pokračovalo to vlažne ako akčná komédia a podľa otvoreného konca možno bude aj dvojka. Na pár zaujímavých nápadov bežný priemer. Aj náboje lietali, aj príbeh sa sem tam načrtol, aj holá teta prebehla pred kamerou. Na piatok večer nenáročných
5+/ 10


300: Vzostup impéria
(300: Rise Of An Empire, akčná vojnová dráma)
Réžia: Noam Murro
Hrajú: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Jack O'Connell, Rodrigo Santoro, Hans Matheson, David Wenham

Chce tu niekto od Grékov po gebuli? Príbeh ukazuje zrodenie Xerxesa a jeho nástup k moci, 300 Sparťanov pri Thermopylách je pobitých, a Peržania sa hrnú ako blondínky pri výpredaji na Grécko. Z pevniny sa boj presúva na more, kde rozdrobených Grékov vedie generál Themistokles a perzské lode detstvom poznačená Artemisia. Tá má asi rada sado maso aj mimo postele, a nešetrí vojakov ani jednej strany. Themistokles chce zjednotiť Grékov proti Peržanom, ale veľa lajkov od ostatných miest nedostáva. Tie chcú skôr prímerie a pokoj.. O všetkom ale rozhodne aj posledná veľká bitka na mori, ktorú ... si pekne vykukajte.

Hodnotenie: Po filme 300 s Gerardom Burtlerom či vyhúlenej paródii „Toto je Sparta“ moje očakávania neboli veľké. Navnadil ma trailer a na prdel posadil hotový film. Tvorcovia nemusia ľutovať ani centimeter zeleného plátna, ani hodinu chlapcov z oddelenia špeciálnych efektov, bedňu horaliek a pochvalu si zaslúži aj scenár, kamera, strih ... masové, krvavo komiksové, úžasné bojové scény, pútavé, aj pekná herečka sa vyzliekla. Okrem jazdy Themistoklesa na koni po potápajúcich sa lodiach k tej divokej perzskej bitch to bolo dokonalé – this is Sparta, this is 9!


Pamiatkári
(The Monuments Men, akčná komediálno vojnová dráma)
Réžia: George Clooney
Hrajú: Matt Damon, George Clooney, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin ...


Zachráňme minulosť pre budúcnosť: Je jasné, že fúzkatý Dolfi už dostáva v 2. svetovej vojne na prdel. Počas svojho niekoľko rokov trvajúceho eldoráda stihla nemecká armáda pokradnúť z obsadených území všetky cenné korálky, nemoduritové sochy a maľbičky. Teraz sa (jasné že) americká armáda pokúsi s atypickou vojenskou skupinou historikov a vedcov zachrániť čo sa ešte dá. Partia nevojakov tak absolvuje veľa výletov za bojovú líniu bez podpory svojej armády. Hysterický Hitler navyše vydal rozkaz, že diela sa nesmú dostať za žiadnu cenu do rúk Spojencom. Tie sú väčšinou dobre ukryté v starých baniach, alebo strážené. Postarším tatkom ide aj o čas, nakoľko podobný nápad záchrany umeleckých diel oslnil aj zvodkovaných Rusov.

Hodnotenie: Mať pod sebou partiu skvelých hercov, ktorí síce musia brať ohľad na film podľa skutočných udalostí... a nejako z toho nevyťažiť maximum, mi prišlo ako mrhanie. Neviem či sa režisér chcel až príliš držať vtedajšej reality, alebo nemal gule rozpútať niečo napínavejšie. Moje očakávania boli rozhodne väčšie. Niečo ako keď sa tešíte na bohaté menu, a dostanete pod nos iba vlažnú polievku. Váham, či vôbec dám až 6 /10.    

Postrádateľní 3
(The Expendables 3, akčný thriller)
Réžia: Patrick Hughes
Hrajú: Sylvester Stallone, Jason Statham, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Dolph Lundgren, Mel Gibson, Kellan Lutz, Harrison Ford, Randy Couture, Ronda Rousey, Terry Crews, Arnold Schwarzenegger, Jet Li,

Tá mŕtvola je nejako podozrivo čulá: Bojovať proti nepriateľovi je ľahšie, ako proti priateľovi, ktorý sa nepriateľom stal. Ten totiž vie až priveľa o vlastných. V takomto hovne sa partia ocitla po odtrhnutí jedného z ich vlastných zakladateľov Conrada Stonebanksa (Mel). Ten už asi zabudol na krásne spoločné chvíle Postrádateľných pri ohníčku, a chce ich poslať na úroveň základov baráku. Barney (Sly) po dokonale posúloženej akcii rozpustí svoju starú nábojovú dychovku a na hon si najme čerstvú krv, ktorá okrem zbraní ovláda aj technické serepetičky. Noví skautíci dostanú slušivé kovové náramky priateľstva od uja Conrada, a Barney 48 hodinové ultimátum. A produkcia mŕtvoliek na pol krematória môže začať...         

Hodnotenie: Trojka Ixpenďábľov za svojimi skôr narodenými filmovými bračekmi nezaostáva. Sem tam jemne pritiahnuté za vlasy, olovo a nože poctivo lietajú vzduchom, staré aj nové ksichty na obzore. Zatiaľ čo nováčikovia v tíme neurazili, tak Banderas často zdvíhal žlč svojou otravnou hubou (chlapec dostal nevďačný scenár). Skvelým protipólom bol tatko Gibson. Vkladám osem nábojov do guľometného pásu, a teším sa na číslo 4.


Videobonus: Strip Jennifer Aniston z My sme Millerovci

 

Súvisiace články:

Deväť filmových „čističov mozgov“ pre chlapov

Deväť filmových „čističov mozgov“ pre chlapov – no. 2

Deväť filmových „čističov mozgov“ pre chlapov – no. 3

Deväť filmových „čističov mozgov“ pre chlapov – no. 4

Deväť filmových „čističov mozgov“ pre chlapov – no. 5

Deväť filmových „čističov mozgov“ pre chlapov – no. 6

Autor: Myshoun, 4.11.2014
Foto: to tie internety