pre mužov

Šokujúca aféra: Spoveď spoluautora nového slovenského románu

Normálny človek má radosť, keď sa jeho priateľom darí. Preto ma v poslednom čase potešilo knižné dielo bývalého kolegu a kamaráta Róberta Dydu. Spolu so skúsenou autorkou Adrianou Macháčovou dali dokopy knižku, o ktorej vzniku sa teraz dozviete oveľa viac. A prečo mám ku knihe Šokujúca aféra osobnejší vzťah? ... aj to vám prezradím.

Na úvod by ma zaujímalo, ako ste sa vy dvaja s Adrianou Macháčovou dali knižne dokopy? Je za tým viac staré priateľstvo alebo vzájomná profesionalita, keď ste si povedali „Poď, urobíme spolu peknú knihu“?
Stretli sme sa na facebooku v skupine Spisovateľská rodinka, kde spolu komunikovali prevažne autorky ženských románov. Vďaka informáciam v profile sme zistili, že sme sa niekoľko rokov míňali na schodoch toho istého gymnázia. Naša spolupráca začala napísaním recenzie na Adrianin román Striptíz duší pre internetový magazín Sieťovku, ktorý dobre poznala. Veľa sme spolu diskutovali, až sme raz začali spontánne písať minipoviedku Let do New Yorku, príbeh podaný zo strany muža a ženy, ktorí sedia vedľa seba v lietadle. Po 10 stranách skončili v mori, ale už vtedy bolo jasné, že nám to spolu „píše“.  Takže rozhodne je za tým vzájomná profesionalita.

Je nejaký termín, odkedy sa počíta vznik vašej knižky - Šokujúca aféra? Lebo jedna vec je asi nápad a druhá vážne si sadnúť za stôl a pustiť sa do písania.
Asi na konci októbra po tom, ako Adriana napísala knižku pre časopis EMMA Nebezpečný muž, sme sa dohodli na písaní spoločnej knihy. Pri druhom románe, ktorý vyjde v novembri, to už vieme takmer na hodinu presne, kedy sme začali a kedy skončili. Nápady máme hotové veľmi rýchlo a železo treba kuť za horúca, takže pauza je tam minimálna. „Zdržujú“ nás pri písaní len nevyhnutné korektúry.

Ako ste mali podelené úlohy? Jeden písal a druhý to upravoval?
Raz príbeh rozvíjal jeden, inokedy druhý. Čo jeden začal, druhý neraz dopovedal. Rovnako tak to bolo s úpravami. Dokončenú kapitolu sme si posielali tak dlho, až sme neboli obaja spokojní.

Fyzicky bývate od seba stovky kilometrov. Dali sa všetky nápady, postrehy, úpravy riešiť iba cez mail, alebo sú nutné aj osobné stretnutia, kde ste si vykomunikovali veci tvárou v tvár?
Osobné stretnutia, keď má človek Skype, nutné nie sú, ale záverečné úpravy sme robili spolu v Bratislave a vo Viedni.

Boli pri spolupráci aj nejaké ostrejšie výmeny názorov, či všetko prebehlo ukážkovo? :)
My sa vieme ukážkovo hádať. :-) Pre dobro veci a teda aj knižky je potrebné vedieť sa aj „hádať“, ale ani pri jednej knihe nenastal stav, že by sme sa zasekli natoľko, aby sme sa nevedeli posunúť ďalej.

Robo, ako sa tebe ako mužovi robilo na ženskom románe? Predsa je to asi niečo iné ako veci, čo si doteraz robil. Ak sa mýlim, pokojne ma oprav.
Áno je to diametrálne odlišné od toho, čo som robil doteraz a práve to je na tom úžasné. Aj keď som tým mnohých prekvapil. Delenie na ženský a mužský román podľa mňa nie je veľmi šťastné. Šokujúca aféra nie je kniha len pre ženy. V okamihu, keď sa autor začne zaliečať nejakému publiku, končí literatúra.

Malé priblíženie o čo v skratke v románe Šokujúca aféra ide...
Atraktívna tridsiatnička Adela sa po romániku s výrazne mladším Alexom rozhodne obviniť manžela z nevery. Túži po rozvode bez následkov – chce majetok i dcéru. Spočiatku nádejný komplot dvoch kamarátok zničí tragédia a jej účastníci stoja pred realitou, z ktorej sa každý dostáva po svojom. Adela sa snaží udržať si manžela. Bianka verí, že konečne spoznala lásku svojho života a Michal sa rozhoduje, či pre flirt obetuje svoj doterajší, naoko ukážkový vzťah. Do života hlavných aktérov vstupuje osudom trápená Dana so svojou ohyzdnou dcérou. Aj ona má svoj cieľ, pre ktorý je ochotná kupčiť s vlastným svedomím. Naozaj sa dá za peniaze kúpiť absolútne všetko?

Každého autora samozrejme zaujíma aj ohlas na svoje dielo, resp. jeho predajnosť. Trúfate si predpovedať jeho úspešnosť na našom trhu?
Úspešnosť predaja je na Slovensku čistá alchýmia, ktorej zákonitosti nikto nepozná. Po mesiaci od vyjdenia máme výborné reakcie na náš román, avšak zreteľne narážame na skutočnosť, že sme debutujúca dvojica, hoci Adriana má už na konte päť veľmi úspešných kníh. Veríme však, že oslovíme nielen tých, ktorí hľadajú dynamické čítanie na dovolenku, ale zaujíma ich moderný príbeh o povrchnostiach dneška, ale aj to kam až siaha materinská láska.

Ak môžeš prezradiť, len tak na pol úst ... pripravujete v rovnakom tandeme aj niečo ďalšie?
Môžeme aj na plné ústa povedať, že v týchto dňoch smeruje do tlače naša druhá kniha o tom, ako rivalitu dvoch podnikateľov zneužije bulvár. Román Vieme prví by mal vyjsť v novembri. A uvažujeme už o treťom príbehu pre budúci rok.

A na záver ťa ešte poprosím o odkaz pre čitateľov myshoun.com, a zároveň aj svojich možných knižných  čitateľov...
Budeme veľmi radi, keď sa z možných čitateľov stanú naši skutoční čitatelia, ktorí po dočítaní budú nedočkavo čakať na naše ďalšie knižky.


Knihu Šokujúca aféra si môžete kúpiť aj online: martinus, bux, pantha rhei, gorila, ipark


Pri vzniku knižky som bol oslovený k výrobe obálky. Nakoniec moja verzia u vydavateľa neprešla, a tak Šokujúcu aféru nájdete v predaji vo verzii, ktorú vidíte vpravo.
Oficiálna obálka románu Šokujúca aféra.
Autor: Myshoun & Róbert Dyda, 24.7.2014
Foto: archiv R.D.