pre ženy

Tatiana Miková: Elegantne spája krásu vlasov a kvetov

Šikovných ľudí treba podporiť. Jednou z nich je aj speváčka, kaderníčka a dalo by sa povedať dizajnérka Tatiana Mináriková Miková. Z tejto mladej ženy stále sála pozitívna energia, ktorú vie dostať aj do svojho okolia. A tých podôb je veľa.

1. Vyštudovala si operný spev, ale neostala si primárne pri ňom. Zlákalo ťa aj niečo iné, hoci to má s hlavou veľa spoločné. Vlasy. Nie je to veľký skok?
Skok to nie je veľký ale obrovský... celý môj život sú veľké skoky, veci čo boli pred rokom realitou sú dávno minulosťou. Keď som bola malá, každý týždeň som chcela byť niečím iným. Netušila som, že mi to tak vyjde aj v reálnom živote. Zo základnej školy som išla na Obchodnú akadémiu. Tejto škole vďačím za rýchlosť, keď píšem tento článok J. Počas strednej školy som spievala v Zuš-ke a po svadbách s kapelou. Vo štvrtom ročníku som spravila prijímačky na Konzervatórium v Bratislave, odbor operný spev. Tešila som sa že idem do veľkého mesta. Počas prvého ročníka som sa nudila, pretože  rozvrh na Konzerve bol dve hodiny ráno, jednu na obed a potom večer, prípadne divadlo. Začala som hrať na violončelo, k čomu sa verím vrátim keď budem stará. Okrem toho som sa prihlásila na vysokú školu, aby som dostala normálny internát, aby ma nekontrolovali, či prídem o deviatej alebo nie. Vlastne internátu vďačím za svoj titul Mgr. Študovala som pedagogiku, hudobnú výchovu na UK. Po  absolvovaní som dva roky učila na ZUŠ spev. Potom prišli deti. Tami sa narodila 2009, Dianka 2010. Päť rokov som bola doma. Po štvrtom roku som už nevydržala a mala som pocit, že sa chcem nejako realizovať. Pod našim domom máme kaderníctvo, ktoré patrí mojej kamoške. Raz keď mi robila vlasy, spýtala sa ma, čo by ma bavilo robiť. Vtedy som sa cítila nepotrebná, bála som sa ako sa dokážem zaradiť do života po materskej. Učiť som viac nechcela. Odvetila som, že by ma bavilo hrať sa s vlasmi. Bolo to vo štvrtok a v pondelok som začala chodiť na kadernícky kurz. Robila som v kaderníctve pod domom, vtedy keď manžel prišiel z práce domov a prevzal deti.

2. Od úpravy vlasov si prešla aj k ich skrášľovaniu pomocou kvetových doplnkov. Bola to náhla inšpirácia, potreba, alebo len túžba si vyskúšať niečo nové?
Všetko naraz, rýchlo a hneď!!! Väčšinou v noci som si našla čas vyjsť na povalu a tvoriť. Je to pre mňa neskutočný relax. Dom je tichý, všetci spia a môže prísť múza. Často som premýšľala nad tým, ako sa ženy budú cítiť, keď budú mať moje kvety vo vlasoch. Mám rada ten povznášajúci pocit, keď im spravia radosť, keď sú za kvety pochválené, keď si nimi spríjemnia deň. Nielen ony sa môžu cítiť krásne. Pohľad na ženu, ktorá sa cíti na to aby sa skrášlila kvetom je plný voľnosti.

3. Tvoje sponky, čelenky... sú jednoduchšie aj zložitejšie. Koľko času približne potrebuješ na jeden kus toho najľahšieho a toho najťažšieho prevedenia?
Najdlhšie trvá vybrať vhodný kvet a kombinácie so šperkami. Keď je samotná vízia hotová, práca ide od ruky. Odhadujem to tak medzi 20-45min. Ale to iba v tom prípade, že materiál, ktorý potrebujem mám doma a nelietam po veľkoskladoch, aby som zohnala niečo čo sa mi práve hodí.


4. Nosia ti aj kamarátky – klientky nápady, že by sa im to tak a tak páčilo, len ešte to nikde nevideli, alebo im to nemá kto spraviť?

Robím aj na zákazky, väčšinou pre nevesty, ktoré mi z internetu pošlú nejakú fotku napríklad z Ameriky a u nás to nevedia zohnať. Mám vždy radosť, keď sa púšťam do niečoho nového, pre mňa neobjaveného. Zvyknem spraviť viac možností a dievčatá si vyberú čo im najviac sedí.


5. Odhadom koľko kusov dekorácii do vlasov už prešlo tvojimi šikovnými rukami?

Fúúha, doma mám sklad asi s tristo kúskami, ktoré ešte nemajú majiteľku. Na Sashe som predala tiež asi 200 kusov za rok a teraz cez novú webku tiež nejaké trojciferné číslo, tak to odhadujem na číslo štvorciferné...

6. Svoje ozdoby do vlasov si začala úspešne predávať aj na webe Sashe, ktorý sa pýši prívlastkom, že prezentuje originálnu handmade tvorbu domácich autorov. Po nejakom čase však radosť vystriedala studená sprcha a rozčarovanie. Zrušili ti profil. Čo sa vlastne stalo?
Moje kvety boli pre nich príliš jednoduché. Heslo v jednoduchosti je krása sa k nim asi nedostalo. Darmo spravím čelenku s pávími perami, keď ju nebude nikto nosiť a je vhodná možno len na fotenie pre modelky. Ja tvorím pre reálne ženy, ktoré sa chcú páčiť. Odstupom času chápem a ďakujem portálu Sashe, že mi zrušili profil. Posunuli ma tak ďalej. Stále však mi prichádzajú objednávky zo Sashe, aj keď môj profil bol zrušený, fotky vymazané, aj tak ma tam kočky niekde vylovia a pošlú objednávku :)

7. Čo nové pripravuješ pre parádenia chtivé ženy?
Ide jar a leto, hneď prvé slnečné lúče nás lákajú vytiahnuť kvety do vlasov, aby sme rozkvitli aj my nielen príroda. Aj keď dnes píšem tento článok, sedím pri počítači s čelenkou vo vlasoch.


8. Máš nejaký odkaz pre ženy?

Nebojte sa byť krásne. Podčiarknite svoju výnimočnosť kvetom, oslovíte, potešíte nielen seba ale aj ľudí naokolo. Budete sa cítiť príjemne a dobrá nálada a pozitívna energia sa odrazí aj na ľuďoch, ktorí s vami prídu do kontaktu. Budú k vám milší, zdvorilejší, taká je sila kvetu...



Autor: Myshoun, 16.4.2014