rady

Liečivé rady babičiek: Čo pomôže na boľavé hrdlo a kašeľ?

Škrabanie v hrdle, bolestivé pálenie či nepríjemné sucho v krku ... Väčšina z nás to bohužiaľ pár krát do roka zažije. Kto nechce do seba sypať vrchom spodkom iba chémiu z lekárne, ten možno rád vyskúša aj rokmi overené „domáce rady“ domácich liečiteľov.

Čo zaberá proti bolestiam v krku?

- Približne každé 2 hodiny rozhrýzť a zjesť strúčik cesnaku

- Piť čaj z tymiánu

- Kloktať slanou vodou

- Cmúľať klinčeky (to korenie preboha :) )

- Obklad na krk: vyžmýkať plienku namočenú v slanej studenej vode, prekryť igelitom, a na to omotať suchý uterák. Nechať zabalené 2 hodiny.

- Do 2 dl vody dať 2 ČL soli a pár kvapiek Tee tree oil – a kloktať.

- Tvaroh v staniole: Tvaroh roztlačíme vidličkou a rozložíme rovnomerne na vreckovku do šatky, priložíme ku krku a zaviažeme. Necháme spôsobiť aj pol dňa, prípadne celé noc.

Niečo z  lekárne: Orofar v spreji. JOX v spreji – ten si niekoľkokrát denne streknúť priamo na krčné mandle (pokoje si pri tom zoberte na pomoc zrkadlo).

 

Korenená malinovka (pri bolesti v krku)
Suroviny: 600 ml vody, 2 klinčeky, 2 guľôčky nového korenia, kúsok celej škorice, šťava z citrónu, med
Postup: Dáme variť vodu a korenie do hrnca, prikryjeme a 10 minút pomaly varíme (nech nebuble). Po uvarení scedíme, pridáme lyžicu medu a šťavu z celého citrónu. Pijeme čo najteplejšie.

Maslový čaj (bolesť pri prehĺtaní, pálení a škrabaní v krku).
Uvaríme 250 ml čierneho čaju, pridáme polievkovú lyžicu medu a polievkovú lyžicu masla. Dobre premiešame a hneď vypijeme.

Citrónové kloktadlo
Vytlačíme šťavu z jedného stredne veľkého citrónu a kloktáme ňou. Opakujeme 2 až 3x denne

Tukový obklad (bolesti v hrdle)
Na pruh plátna natrieme tenkú vrstvu bravčového tuku. Na neho nastrúhame trochu muškátového orieška (aby sa vytvorila tenká vrstvička). Prikryjeme ďalším plátnom. Priložíme na krk a obviažeme teplou šatkou.

Chren s medom
Chren najemno nastrúhame, a dve lyžice zmiešame s jednou lyžicou medu. Užívať by sme potom mali 3 x denne jednu čajovú lyžičku (pri deťoch znížte dávku). Už za chvíľu po konzumácii pocítime, že sa nám lepšie dýcha a ľahšie sa nám odkašliava. Pri silnom kašli – užívajte ráno nalačno, hodinu po obede a večer pred spaním.

Na stratu hlasu
Z lekárne: tablety Panthenol, Homeovox, Kalciový sirup, Vincentka v tabletách


Proti kašľu

Tip:1
Suroviny: Vincentka, mlieko, med
Postup: Prevaríme mlieko. Do hrnčeka dáme 1/3 vincentky ktorú zahrejeme, ale pozor, aby neprekročila teplotu 70 stupňov. V nej rozpustíme kávovú lyžičku medu a všetko dolejeme troškou ochladeného mlieka, tiež aby malo menej ako 70 stupňov. Pijeme ešte teplé.

Tip: 2
Suroviny: 1 pohár mlieka, 1 vaječný žĺtok, 1 lyžička masla, 1 lyžica medu.
Postup: Všetko zmiešať v teplom mlieku a vypiť.

Tip: 3 - Mrkvový sirup proti kašľu
Starodávny osvedčený recept na kašeľ a choroby priedušiek.
Postup: Do väčšieho hrnca dáme 1/2 litra čerstvej mrkvovej šťavy a 4 PL medu.
Za občasného miešania zahustíme do sirupovej konzistencie, nevaríme. Užívame  jednu čajovú lyžičku 5x denne.

Tip: 4 - Proti dráždivému kašľu
Suroviny: 12 vlašských orechov, voda, med / cukor
Postup: Vylúpané orechy namočíme do pol litra vody, necháme lúhovať 4 hod., potom ich pol hodinu varíme za stáleho dolievania vody, aby jej bolo stále cca pol litra. Pijeme sladené medom alebo cukrom 3x denne jednu šálku. Po dvoch dňoch sa nám začne odkašliavať.

Autor: arch, 5.12.2013
Foto: uzw