hry

Stronghold Crusader: Pocta hernej legende

Križiacka výprava na prelome 11. – 12. storočia. V končinách ďalekej Arábie sa dalo vyhrať buď vojensky alebo ekonomicky. Skôr či neskôr ale musela prehovoriť aj oceľ. Asi tak by sa dala tromi vetami stručne opísať zápletka hry. Hoci táto realtimeová stratégia vyšla už v roku 2002, dodnes (2013) nestratila zo svojej skvelej hrateľnosti nič. Tu nepotrebujete dokonale vyrenderované efekty, reálnu mimiku postáv, a hlavne najnovší nabúchaný hardware, aby ste sa trochu odreagovali. Toto je stará dobrá klasika, ktorá by nemala byť zabudnutá.

Vyťaž, zarob, vyzbroj...
Podobných stratégii vzniklo počas rokov vývoja videohier množstvo. Asi najpodobnejšia je séria Age Of Empires. Ale aj séria Stronghold je bohatá. Od počtu vydaných titulov, po nové mapy, nových vladárov...
Princíp hry je jednoduchý. Vyťažiť drevo, olej, nerastné suroviny (kameň, železná ruda), zožať obilie, získať mäso (poľovník, farmár). Napiecť si chlieb, uvariť pivo, vyrobiť zbrane, postaviť silnú armádu a vytrieskaj ňou makovice fešákom na druhej strane mapy. A aby som nezabudol, skoro za všetko treba zlato. Či už získané z daní poddaných, alebo zarobené predajom nadbytočných zásob. Na všetko sú tu samostatné budovy, stačí ich iba postaviť. Dôležitá je aj spokojnosť poddaných, takže im treba postaviť kostoly, sochy, lekárne, záhradky... a samozrejme krčmy : )

Kto je s kým, a  proti komu?
Za križiakov tu hája farby  Rat (Krysa), Snake (Had), Pig (Prasa), Wolf (Vlk), Lionheart (Richard Levie srdce). Pánov s uterákmi na hlavách zastupujú Saladin, Caliph (Kalif), Sultan. Tých bonusových poznáme tiež. (dá sa k nim dostať napríklad cez hru Stronghold: Crusader Extreme) Rytieri  majú -  King Philip (kráľa Filip), Emperor Frederik (cisára Bedrich), Sheriff (Šerifa), Abbot (Opáta). Arabi zasa majú posilu vo Wazírovi,  Emírovi a Nizarovi. Každý z nich má svoje silné aj slabé stránky, a aj inú taktiku boja a obrany. Hre by síce občas nezaškodilo viac umelej inteligencie protivníkov, ale na takú starinku to bol vážny krok vpred.
Ako a s kým budete bojovať na mape, záleží len od vás. Či si vytvoríte s niekým koalíciu, alebo sa bude mlátiť každý s každý, či všetci proti vám, či vy so všetkými proti jednému...

 

Výber hernej mapy
V základe hry je máp dosť. Komu sa obohrajú, ten má dve možnosti. Buď si z internetu stiahne už nejaké hotové, alebo sa vlastnými silami pustí do editora a nejakú si vytvorí podľa svojich predstáv. Ja som využil obe možnosti. Na ten editor si doprajte nejakú tú hodinku. Problém nie je v jeho obtiažnosti, ale keď už má mapa nejako solídne vyzerať, zaberie to veľa času. Sebakriticky uznám, že moje mapy nie sú úplne dokončené, a preto sa nimi nebudem prezentovať.

Hlásim sa do služby pane
Vojakov ľahko rozdelíte na dve skupiny, európski a arabskí. V oboch skupinách nájdete  lacných a málo účinných, až po drahých a pekne ostrých. Niektorých si stačí iba kúpiť ako žoldnierov, druhých musíte vystrojiť a vyzbrojiť z vlastných (či kúpených zásob zbrojnice. Opisovať každého z nich nemá význam, nechajte sa prekvapiť.


 

Ťuk ťuk kamenná guľa na oblôčik...
Aby vám výhľad na slnko nezacláňalo mračno cudzích šípov na oblohe, je nutné budovať armádu. Veľkú, silnú a rýchlu. Každému vyhovuje niečo iné, takže si to treba vyskúšať.

Obrana, ktorá stojí za tú námahu: vodná priekopa okolo múrov,  olej pred hradbami, pasce v podobe drevených kolov v zemi, kamenné veže  s množstvom lukostrelcov a vojakov s kušami.  

Útok, ktorý si nepriateľ zapamätá: nabehnú arabskí lukostrelci na koňoch (optimum je 200), za nimi v závese balisti a inžinieri s katapultmi na vrhanie kameňov, križiaci na koňoch zbúrajú vstupné brány, za nimi sa nahrnú pešiaci.

 


Na čo si dať pri hre pozor?

- Arabskí panovníci rozlievajú okolo svojich hradov olej. Pri nepozornosti a ľahostajnosti v ňom dokáže zhorieť celý váš útok.

- Základom je dobrá obrana, hojnosť jedla, prísun surovín a dostatok obydlí. Inak nebudú pribúdať poddaní. A to je potom vážny problém. Taktiež vašich panákov potešia nízke dane.

- Ak si myslíte, že cudzí útok nezvládnete, zavolajte si na pomoc spriatelených panovníkov. Väčšinou niekoho pošlú. Keď naopak budú v problémoch oni, tiež sa patrí ísť pomôcť.

Pár tipov na úspech

-  Vyslať naraz 250 lukostrelcov na koňoch na protivníkov hrad je rýchle a efektívne. Taký nápor málokto v zdraví ustojí. K tomu stačí 50 obrnencov (alebo nájomných vrahov) a máte vyhrané.

- Na maximálne možne vzdialené miesto od vlastného hradu postavte štyri veže vedľa seba, dve kruhové s katapultmi na kamene, a dve najväčšie hranaté na balistov. K tomu aspoň 20 lukostrelcov a 3 rytierov na obranu prístupových schodov do veží. Takáto pevnosť dokáže narobiť pekné škody.

- Minimalizujte cudzí útok vykopaním vodnej priekopy pred vlastnými múrmi. Dá sa síce zasypať vojakmi, ale dovtedy stihneme z veží útočníkov postrieľať. Vstupné brány dobre opevnite a obsaďte obrancami.    



Záverečné hodnotenie: Hra vyžaduje malé hardwarové nároky, je blbuzvodná, ale silne hrateľná a návyková. Ak by nestála za pár večerov plných bojov na monitore, tak o nej asi nepíšem :)


PS:  Pri tejto stratégii mi utkvela hláška môjho kamaráta Ondríka, ktorý hral multiplayer po sieti. Nebol to akurát Stronghold, ale niečo štýlovo podobné. Nebol na tom vtedy akurát dobre a proti silným protivníkom vyslal jedného jediného vojaka. Tí keď to zbadali, tak sa ho hneď cez rýchle správy pýtali, že čo to má znamenať. Veď je iba jeden. Dostala sa im takáto odpoveď „Áno, je iba jeden, ale je strašne nasratý“.

Autor: Myshoun, 17.7.2013