rady

Ste vyčerpaní a padáte na hubu? Tieto životabudiče vám pomôžu!

Celý deň ste v práci, potom utekáte domov, kde sa venujete rodine a v noci ešte pracujete na niečom svojom? Ale nerobíte to takto iba týždeň či mesiac, vy takto fungujete už roky. Dostavuje sa chronická únava, podráždenosť, cítite celkové napätie a zachvíľu vám na dvere zaklope vyhorenie? Ak áno, tak ste presne ten, pre koho je tento článok.

Nie každý si môže dovoliť osem hodinový spánkový luxus, pokojné dva týždne dovolenky niekde v exotike  počas leta aj zimy, a mať okolo seba ticho a pokoj. Väčšinou je to pravý opak. Hoci účinky mojich rád nie sú trvalé, aspoň na nejaký čas jednoznačne pomôžu. Zabudnite na kávu a rôzne pestrofarebné energetické vodičky, teraz nastupuje sila prírody.

PS: Toto nie je PR článok na uvedené produkty. Všetky som poctivo za vlastné euráče vyskúšal na vlastnej koži.

Nektár G3 –  Životabudič na vitalitu, imunitu a ochranu buniek pred poškodením voľnými radikálmi. Jeho zloženie je naozaj pestré: Šťava z horskej hadej tekvice, šťava z ovocia cili, šťava zo sibírskeho ananásu,  šťava z čínskej kustovice, šťava z koncentrovanej hruškovej  - hroznovej -  jablčnej šťavy,  šťava z čerešne acerola...  Ráno si dáte jeden G3 frťan a deň môže začať. Dve 750 ml fľaše stoja cca 85 €.


Japonský mätový olej Yin–Yang -
100 percentný výťažok z mäty roľnej. Stačí si nakvapkať 5-6 kvapiek do dlane, krúživým pohybom prsta si ho zahriať na natrieť na trapézy, ramená a zadnú časť krku. Z dlane, kde bol olej môžete následne mätu aj inhalovať. Päť hlbokých nádychov a výdychov. Osvieženie a psychické uvoľnenie na počkanie s účinkom asi  2 hodiny. Do stresu vás opäť možno navodí fakt, že 50 ml stojí cca 30 €.


Ženšen
– na ňom doslova šľape celá Ázia. Vyskúšal som ho aj ja. Je odporúčaným doplnkom stavy pri dlhodobom strese, je vhodný proti vplyvom škodlivého prostredia, ale aj ako afrodiziakum. Nás teraz zaujíma ten stres. V „bio“ obchodoch napríklad predávajú ženšenovú tinktúru (riedenú 1:100), ktorá sa užíva 3x denne po 9 kvapkách. Už po pár dňoch pravidelného užívania som sa cítil oveľa lepšie a viac v pohode. Pozor však na predávkovanie, vtedy hrozia bolesti hlavy, poruchy spánku a zažívacie problémy. Cena za 50 ml cca 5,5 €

Aloe vera – líder v oblasti posilnenia imunity a prevencie rôznych ochorení. Pomáha proti chrípkovým ochoreniam a virózam Čisté aloe nemusí niekomu chutiť, tak ju predávajú ochutenú. Na trhu je veľa aloe nápojov, gélov a existuje aj zubná pasta. Pol deci nektáru denne zdravotne priaznivo pocítite.


Málo spánku, stres, oslabená imunita a ...

Niečo na mňa lezie ... (a žena to zrovna nie je)
Nepríjemne známy pocit, že ste neni úplne fit. Začínajú bolieť svaly a kĺby, bolí hrdlo a hlava, celkovo ste sklátení. Prvá pomoc je Preventan Akut (ráno a večer vycmúľať jednu tabletku) k tomu čaj... najlepšie však zázvorový. Zázvor je našťastie dostupný vo väčšine oddelení so zeleninou. Na tento svetlo hnedý koreň nedám nikdy dopustiť. Hoci existuje ako porciovaný čaj, toho je viac nakresleného na obale ako sa ho skutočne nachádza vo vreckách. Preto si doprajte čerstvý.

Môj skromný recept znie: Na dno pohára (0,2 l) si nakrájať cca centimeter zázvoru a zaliať horúcou vodou. Po krátkom ochladení pridajte lyžičku medu. Niekomu sa to bude zdať štipľavé a ostré, ale ďalšia lyžička medu tomu pomôže. Pite teplé, a pocítite ako sa to príjemné teplo dostáva na každé miesto tela. Na večeru na urobte cibuľový chlieb (ten smrad je teraz nepodstatný) a opäť zázvorový čaj a Preventan Akut. Ráno na tom budete oveľa lepšie.

Autor: Myshoun, 13.1.2013
Foto: franklin.edu