rady

Postav dom, prirob strom a poteš syna

Ako sa skladá Lego, vieme asi všetci. Ako sa stavia skutočný dom, tých je už asi menej. Ale teraz si predstavte hru, ktorá spája obe tieto záležitosti do jednej. Ak keď sú rozmery oveľa menšie, materiál je rovnaký ako pri bežnej tehle. Neváhajte, stavajte!

Bez prípravy to nejde
Najprv si na kôpky rozdelíme materiál. Tehly tam, preklady tam, krytina tam... a tu si dáme maltu. Áno, maltu z kukuričného škrobu. Mieša sa podobne ako tá klasická. Zodpovedná osoba si naštuduje priložený návod, zarobí maltu a ide sa stavať. 


Majsterko, kam dám tú onú?

No hlavne tam, aby nám nezavadzala. Založte malému stavbyvedúcemu prvý riadok a potom po krátkej inštruktáži ho nechajte stavať samého. S trochou neporiadku okolo miesta výstavby samozrejme počítajte. Hoci je materiálu o pár kusov viac, ako si vyžaduje návod, pár z neho určite využijete na nejaké to malé vyšvindľovanie, alebo prepojenie stavby. Koniec koncov pár škridiel prišlo aj tak zlomených, takže výrobca asi ráta so všetkým. Tehla na tehlu, škridla na škridlu... hotovo.

 

Dom stojí, a čo teraz?
Kúpiť si hračku na jedno použitie asi nemá veľký význam.. A preto, ak sa malému murárovi stavba zunuje, riešenie je jednoduché... nie, kladivom preboha nie!  Schmatnite celú parádu a ponorte ju do vody. Po pár hodinách (4-5) sa malta úplne rozpustí, tehličky povolia a nechajte ich len usušiť. Pokiaľ ste sa prozreteľne zásobili spojivom vopred, tak sa potom môžete opäť pustiť do nového stavania.

PS: Hračka je vhodná pre deti od troch rokov. Tie menšie to baví naozaj iba chvíľu a potom to musí dostavať otecko (To ale hrozí aj pri tých starších). Viac o hre, objednaní novej malty či ďalších tehličiek nájdete na kuzelnyhrad.sk

 

Autor: Myshoun, 27.7.2012
Foto: Myshoun