blogy

Smrť, krv a násilie v detských rozprávkach

V každej správnej rozprávke, ktorú čítame svojim deťom na dobrú noc, musí vyhrať dobro. Vraj im to má vštepiť, že dobro a láska vždy vyhrajú nad zlom a klamstvom. Ale za akú cenu? Ak by totiž boli niektoré príbehy scenáre krimi filmov, tak o smrť, krv a násilie máte postarané. Preto som sa rozhodol spísať, čo ich má pred večerným spánkom upokojiť, aby zavreli očná a niečo pekné sa im snívalo.

O tomto čítame deťom na dobrú noc.. aj keď väčšinou to má happyend ako z mexickej telenovely:

O Červenej čiapočke
Milá Čiapočka ide odniesť chorej babičke jedlo. Všimne si to vlk a prúser je na svete.
(zožratie babičky, zastrelenie vlka, rozpáranie brucha)

Vlk a sedem kozliatok
Hlad je najlepší kuchár, povedal si vlk a po klamstve zblajzol šesť kozliatok (posledné sa presne podľa scenára schovalo). Mama koza nelenila a išla ich zachrániť. Rozpárané brucho škodí na pokožku.
(násilie na skupine osôb, únos maloletých, ublíženie na zdraví) 

O troch prasiatkach
Hladný vlk chce postupne zožrať tri prasiatka. Jedno si postavilo odfláknutý domček ako cigáň, druhé ako lenivý sedliak a tretie ako slovenský politik. Prvé dva domčeky vlk zbúral a hodil prasiatka do vreca. Pri treťom však narazil.
(únos, výtržníctvo, násilie voči skupine osôb, ublíženie na zdraví)


Popoluška
Chúďa dievča dostala macochu a dve nevlastné sestry. Popri domácich neplatených nadčasoch sa ani na ten mizerný kráľovský ples nemala dostať ani omylom.
(obmedzovanie osobnej slobody, šikan ako vyšitý)

Šípková Ruženka
Vytočiť starú ježibabu sa nevypláca. A tak mladá Ruženka zaspala aj s celým kráľovstvom po pichnutí vretena do prsta. A spala by až doteraz (samozrejme bez preležaním)  pokiaľ by jej nedal preberajúci šťavnatý „francuzák“ jeden nadržaný princ.
(kliatba) 

Alibaba a 40 zbojníkov

Dlhodobo nezamestnaný Alibaba nájde jaskyňu zbojníkov, ktorí v nej majú poklad. Mumák sa navyše s tým pochváli chamtivému bratovi, ktorého dajú lupiči dole z obehu. Navyše sledujú aj Alibabu a chcú ho večer zabiť. Jeho žena to však vyrieši lepšie ako Rambo.
(organizovaný zločin, krádež, podvod, masová vražda)

Pinocchio
Tomuto drevenému chlapcovi zjavne liezli červotoče na mozog a tak veľmi neposlúchal. Stihol potrápiť otca ako sa len dalo. Okradli ho, zavesili na strom, premenil sa na somára a skončil aj vo veľrybom bruchu.
(krádež,  obmedzovanie osobnej slobody)

Červená ruža a Biely sneh
Dve sestry v zime prichýlia v domčeku medveďa. Ten ich na jar opustí, lebo musí chrániť nejaký poklad (zjavne pochybná lopka). Aby sa zbavil svojej kliatby, tak musí eliminovať zákerného trpaslíka.
(kliatba, ublíženie na zdraví s následkom smrti) 

Malá morská víla

Vodná babenka sa nám zamiluje do pozemského princa, následkom čoho obetuje svoj krásny hlas k získaniu ľudských nôh. Keď to nevyjde, môže sa zachrániť iba tak, že princovi prebodne srdce nožom. Tak to dala slečna na kamikadze. 
(navádzanie na trestný čin vraždy, samovražda)

Kocúr v čižmách
Mlynárov najmladší syn zdedil hovoriaceho kocúra. Ten bol mazaný, že mu svojou šikovnosťou zabezpečil celé kráľovstvo a potom aj chrumkavú princeznú.
(kocúrov nátlak na skupinu osôb, vražda čarodejníka, a vedomé klamanie kráľa... ale inak sa potom mali dobre a šťastne)

Snehulienka a sedem trpaslíkov

Žiarlivá kráľovná chce byť najkrajšia v kráľovstve a tak jej musí nádherná Snehulienka nasilu uvoľniť prvé miesto v tejto miss-kovskej súťaži lokálneho významu.
(najprv pokus o vraždu, potom travičstvo od kráľovnej)

O Janíčkovi a Marienke
Brat so sestrou zablúdili v lese až natrafili na Perníkovú chalúpku. V tej bývala milá babička.  Kua, žiadna milá babička, ale pekne vytočená dôchodkyňa so zvláštnymi stravovacími návykmi..
(obmedzovanie osobnej slobody detí, pokus o kanibalizmus, upálenie ježibaby zaživa v peci, krádež cenností)


... a k tomu všetkému treba pripočítať ešte nejaké to sekanie hláv drakom, žranie nevinných panien, čarovanie a odtínanie rúk. Potom sa čudujme, že deti s bujnou fantáziou v noci plačú zo sna. Veď z toho by sa jeden pred spaním doslova aj posral!

Autor: Myshoun, 25.3.2012
Foto: apartmenttherapy.com