pre ženy

Ako som vyspovedal svadobnú fotografku Zuzku Šebovú

V poslednej dobe mám pocit, že za fotografa sa označuje každý človek, ktorý má doma lepší fotoaparát. V drvivej väčšine sú to len cvakači akýchsi obrázkov. Teraz vám chcem však predstaviť mladú fotografku, ktorej krásne snímky si budete chcieť pozrieť nielen dnes, ale určite sa k nim radi vrátite aj o niekoľko rokov. To je (nielen svadobná) fotografka Zuzka Šebová.

1. Väčšina mladých kočiek chce byť v rámci koníčka skôr vizážistkou, kozmetičkou ako fotografkou. Čo bol ten impulz, keď si si povedala „Zuzka, ideš fotiť!“?
No, ja som asi nebola ako väčšina mladých kočiek – vôbec som nesnívala o takých typicky ženských profesiách J Ale ani o tom, že sa budem venovať foteniu. Ten impulz prišiel po mojej svadbe. Snažila som sa ,,vylepšovať,, naše svadobne fotky, a tak sa to z toho postupne vyvinulo, a išla sa fotiť prvá svadba.

2. Po pár rokoch fotenia ti už asi prešla rukami rôzna fototechnika. Pri čom si nakoniec ostala s vedomím, že toto je to pravé pre teba?
Pri výbere techniky som išla ,,naostro,,. Vybrala som si Canon a pri tejto značke som aj ostala.

3. Prečo si sa zamerala práve na svadobné fotografie?
Hlavné zameranie je síce svadobná fotografia, ale nebránim sa aj iným štýlom. Čo je aj vidieť na mojom portfóliu. A prečo svadobná? Je plná emócii, neopakovateľných chvíľ a pocitov, adrenalínu … a je to úžasný pocit ,,to všetko,,, čo so sebou svadba prináša zachytiť na fotografii.


4. Čo je na fotení svadieb najkrajšie, a naopak najťažšie?
Asi by som to takto nedelila. Svadba je nádherný celok, v ktorom sa striedajú aj krásne momenty, aj tie ťažšie. Vždy je to veľmi individuálne.

5. Máš povedzme nafotené rande a svadbu. Na rad prichádza postprodukcia. Koľko ti to celé približne zaberie času? To musia byť vydreté hodiny práce.
Dĺžka spracovania fotografii záleží od témy (rande, svadba, detičky …), od počtu nafotených fotografii a tiež od toho, či fotenie bolo počas svadobnej sezóny, alebo mimo nej.


6. Najnovšie si začala fotiť aj deti, či už samotné, alebo s rôznymi zaujímavými doplnkami. Čím ťa tak fascinujú? Verím tomu, že s nimi to musí byť asi najnáročnejšie fotenie, nakoľko kým sú malinké, tak tvojim pokynom asi ešte nerozumejú, a skôr si robia čo chcú. Či?

Deti sú úžasné, každé je jedinečné : ). Samozrejme je to náročné, ako každé iné fotenie. Detičky musia mať ,,náladu,, na fotenie. Ak nemajú ,,svoj deň,, tak je spolupráca s nimi trošku ťažšia.

7. Máš ešte nejakú svoju „foto-métu“, ktorá ťa láka, ale povedzme že kvôli času, technike alebo skúsenostiam sa k jej nemôžeš / nevieš dostať?
,,Moje méty,, - glamour a akty.

8. Túto otázku asi za svoj život dostane každý fotograf, a tak ju položím aj tebe. Fotila si už v pozícii fotografa akty? Ak áno, tak aké to pre teba bolo, a keď nie, tak prečo?
Akty som zatiaľ nefotila. Ale keby prišla ponuka, tak ,,prečo nie?,, : )

9. A na záver ešte malý odkaz tvojim potenciálnym klientom:

Všetkým mojim fanúšikom ďakujem za priazeň a teším sa na každú novu  fotografickú príležitosť s nimi.

Autor: Myshoun, 23.1.2012
Foto: arch Z.Š.