pre mužov

Pitie pre skutočných chlapov: Mezcal Pierde Almas

Mezcal Pierde Almaz je ekologicky vyrábaný destilát s divej agáve. Pochádza s mexického štátu Oaxaca, vyrába sa po desaťročia tradičnou technikou.

Mezcal je pre ľudí, čo hľadajú inšpiráciu
Mezcal je nápoj maliarov, umelcov, kulinárov. Nie je preto náhoda, že patrónom Mezcal Pierde Almas je Jonathan Barbieri, maliar, ktorý vystavuje svoje diela v najlepších svetových galériách súčasného umenia. Tento dvojmetrový chlapík je Američan, bývalý horolezec, ktorý bez istenia prekonával stometrové steny (asi toto vystihuje heslo Pierde Almas - Otra vez este maldita felicidad, v preklade „Sakra, opäť to diabolské šťastie“). Jonathan sa na svojej študijnej ceste do Španielska z USA, akosi „zabudol“ v Mexiku a ostal tu tridsať rokov.

Mezcal ako afrodiziakum a nápoj umelcov
Hovorí sa, že mezcal je afrodiziakum. Pierde Almas sa vyrába ručne. Jeho symbolom je diablito, teda vo voľnom preklade nahý rozpálený divomužík, s krídlami a vztýčeným falusom, ktorý skáče do rastliny agáve. Po ochutnaní nikoľkých pohárikov tohto diabolského nápoja vaše telo naplní neočakávaný prílev energie umocnený pocitom uvoľnenosti, ktorý častokrát vyústi v neviazané konanie bez zábran.

Mezcaleria, ako vzniká mezcal?

Mezcal, čo sa destiluje s morčacími prsiami a divokým králikom
Mezcal je predchodcom tequily. Na rozdiel od nej sa vyrába z divorastúcej agáve, druhu maguey. Mezcal je 100% destilát z prírodne kvasenej rastliny agáve. Pierde Almas sa vyrába ručne, v malých dávkach, výhradne na gurmánske využitie v južnom Mexiku, štáte Oaxaca. Okrem tradičnej výroby je to výsostne ekologický nápoj. Obal fľašky, etiketa, je z tej istej rastliny ako jej obsah (etikety sa tlačia z výliskov pomletej agáve).

V Európe a na Slovensku sú k dispozícii dva druhy mezcalu. Ich názvy odvodili od rôznych druhov týchto majestátnych ľaliovitých rastlín. Espadín (Agave aungustifolia; Espadín v preklade zo španielčiny znamená “malé meče”), Do-ba-Daan (Agave rhodacantha; Do-ba-daán v preklade zo zapotéckeho indiánskeho jazyka znamená “agave alebo maguey z kopcov”. Volajú ho tak kvôli tomu, že ožiaruje a vyjasňuje výšiny pahorkov. Pre jeho krásu ho po španielsky volajú Maguey Mexicano).

V Mexiku ešte existuje Mezcal Pierde Almas Tobalá a Tobaziche. Vyrábame tiež piaty, mimoriadne vzácny, vianočný mezcal známy ako mezcal de Pechuga, ktorý sa trojnásobne destiluje spolu s lesnými plodmi, mandľami, anízom a divokými morčacími prsiami, niekedy tiež s divým králikom.

Mezcal s označením autora
Tradície, ktoré formovali kultúrnu krajinu Mexika, sú staré tisícky rokov. Naživo sú dnes najviac viditeľné v južnom štáte Oaxaca. Pre ľudí z Oaxacy nie je tradícia niečo, čo oprašujú každý rok pri slávnostnej príležitosti. Je to spôsob života, tradície prestupujú všetky jeho činnosti. Výroba mezcal nimi prechádza ako strieborná niť. Mezcal sa objavuje v kolektívnom vedomí, rozprávaní z pokolenia na pokolenie, jeho výroba a spotreba je rituálna (ľudia pri svadbe, chorobách a iných životných situáciách rituálne požívajú mezcal). Viac ako štyri storočia prechádzala tradícia výroby mezcal z otca na syna. Každá rodina si recept úzkostlivo chráni a Pierde Almas zostal živý aj pre ďalšie generácie dodnes.

 

S čím podávať mezcal?
Keďže ide o čisto prírodný nápoj s korenistou a údeno-dymovou vôňou a chuťou, je vhodné ho kombinovať s týmito jedlami:

· najvhodnejšia je kačka, jelenina, jahňa, divina

· odporúčajú sa jedlá s cesnakom, korenisté, s mladou cibuľkou, tymianom, rozmarínom a bazalkou

· tiež sa môže podávať s bielym mäsom z veľkých rýb, ako napríklad tuniakom, lososom s ovocím, horčicou, smotanou

· základné pravidlo: silnú dymovú chuť s ovocným odtieňom treba kombinovať so silným jedlom

· mezcal sa má vychutnať a prehltnúť až keď sú ústa prázdne. Veľmi silnú chuť a arómu mezcal si najlepšie vychutnáte samostatne (nie je dobré kombinovať mezcal s inými druhmi alkoholických nápojov).

Čím je Pierde Almas rozdielny od všetkých ostatných?
Srdce, stred z agáve sa pečie po dobu desiatich dní v hlinených peciach v zemi. Agáve sa melie pod veľkými kameňmi, ktoré ťahajú koníky. Kvasenie sa neurýchluje chemikáliami, ale deje sa pomaly (závisí od počasia a teploty) v drevených kadiach. Dvojitá destilácia prebieha v medených nádobách, ktorých dizajn sa nezmenil od obsadenia Mexika Španielmi.

Poháriky na Pierde Almas sú jednoduché a nachádzajú sa v každej mexickej domácnosti. Pôvodne to boli sklenené nádobky na sviečky, na ich dne sa teda nachádza vyrytý latinský kríž.

Viac info na mezcal.sk

Autor: - PR -, 27.4.2011
Foto: mezcalpierdealmas.com